Dr Goran Stevanović
Tanjug
Dr Goran Stevanović

Tanjug

 Foto: Tanjug

Nakon današnjeg sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara medijima se obratio i doktor Goran Stevanović.

Doktor je upozorio na sve veći broj hospitalizovanih pacijenata, pogotovo onih koji imaju tešku kliničku sliku.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite?

 

- Broj pozitivnih se povećava iz dana u dan, broj hospitalizovanih se povećava iz dana u dan. Potpuno je jasno da sa ovakvim povećanjem broja pozitivnih, odnosno obolelih raste i broj osoba sa teškom kliničkom slikom. U ovom trenutku najveći broj onih koji se primaju na lečenje su iz radno aktivne populacije koja se najviše kreće i najviše je u kontaktu.

- Procenat onih koji imaju najteže kliničke slike je u najstarijoj populaciji.

Doktor Stevanović je upozorio da je sve veći broj obolelih sa teškom kliničkom slikom iz populacije srednjih godina.

Infektivna klinika svako jutro dočeka sa prekobrojnim pacijentima koji se smeštaju na privremene krevete dok se ne nađe smeštaj u ostalim kovid kapacitetima rekao je doktor Stevanović i dodao da je takva situacija u svim bolnicama.

- Najveći problem su pacijenti koji bukvalno sa vrata moraju na intenzivnu negu - rekao je doktor.

- Opet nam raste procenat onih koji se sami leče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe, bez saveta lekara ili sa minimalnom pomoći lekara. Završava se na tome da se postavi dijagnoza, ali onda da bi izbegli hospitalizaciju, više se ne jave. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog lečenja i dolaze sa ekstremno teškim kliničkim slikama i bukvalno sa vrata idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji.

- Opet apelujem - nemojte pokušavati da ovu bolest lečite sami kod kuće, ona jednostavno ne može da prođe sama od sebe - apelovao je doktor.

Pročitajte još: