Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Registrovani novi slučajevi oboljevanja od groznice Zapadnog Nila

* Od početka sezone od ove bolesti obolelo ukupno sedam osoba

* Jedna osoba preminula

U poslednjih nedelju dana u Srbiji su registrovana četiri nova slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, tako da je od početka sezone od ove bolesti obolelo ukupno sedam osoba, od kojih je jedan preminula, što je višestruko manje nego na teritoriji Evropske unije.

Pročitajte još:

Podsetimo, u Beogradu je prošle sedmice preminula 84-godišnja žena koja je bila hronični bolesnik, a čiju smrt Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dovodi u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Prema najnovijim podacima Instituta „Batut“, na teritoriji Beograda prijavljeno je šest obolelih, a jedan u Kolubarskom okrugu.

Inače, prvi slučaj obolevanja od smrtonosne groznice, koju prenose komarci, u Srbiji je ove godine registrovan 3. avgusta, a do 22. avgusta u zemljama Evropske unije registrovano je čak 117 obolelih od groznice Zapadnog Nila, dok je devetoro umrlo.

Pogledale su fotografiju i ostale skamenjene! Nisu mogle da poveruju u ono što vide! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 27.08.2019. 18:27 Šeron Hak je sa prijateljicama napravila selfi, a onda... Foto: Facebook printscreen Šeron Hak sa svoje dve prijateljice napravila je selfi u avionu kao što i većina osoba radi. Na fotografiji one su opuštene i osmehuju se, međutim kada je jedna od njih pogledala selfi od pre dve godina ostala je zamrznuta.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca, a prema dosadašnjim iskustvima, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih se prijavljuje tokom avgusta. U saopštenju Instituta „Batut“ podseća se da većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake, kod manjeg procenta zaraženih (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, dok manje od jedan posto obolelih dobije aseptični meningitis ili encefalitis, koji zahteva hospitalizaciju.

Bonus video

Gori automobil na Pupinovom mostu!