Policija, uviđaj
RINA
Policija, uviđaj

RINA

Foto: RINA

Porodica profesorke fizičkog vaspitanja, koja je preminula pre dva meseca našla se u neverovatno, sumanutoj situaciji. Naime, Koviljka Miketić (82) je umrla u svom stanu na Čukarici još 15. avgusta, ali rodbina ne može da je sahrani jer policija nije pronašla važeću ličnu kartu, kojom bi se potvrdio njen identitet. Šta više, starica još uvek nije proglašena mrtvom, te joj penzija uredno "leže" na račun.

Ono što posebno začuđuje, jesu okolnosti koje su se dešavale nakon njene smrti. Porodica je očajna, a počinju i da sumnjaju da neko želi da prisvoji imovinu pokojnice.

Kako je za "Alo" rekla njena sestričina S. K. starica nije imala muža, ni decu, već je živela sama. Rođaci su je redovno obilazili, ali zbog situacije sa koronom, posete su ograničili jer je i naša sagovornica u porodici imala člana koji je preležao ovu bolest. Kada joj je 29. avgusta kućepazitelj javio da je njena tetka umrla, ona je sa mužem odmah došla, ali telo preminule već je preuzela policija. Što je još čudnije, saznaje da komšije nisu reagovale iako se već neko vreme iz Koviljkinog stana osećao neprijatan miris, navodno su čekali na povratak predsednika Kućnog saveta iz banje.

Da li ste ikada imali sličnih problema?

 

U PU Čukarica, kako kaže S. K. joj saopštavaju da je telo preminle prebačeno na Sudsku medicinu radi obdukcije. Tek tada za porodicu nastupa pravi pakao. Ona navodi da je posle par dana, dobila poziv od policije, koja joj saopštava da će starica biti sahranjena kao NN lice, nakon čega se rodbina pobunila, te tražila da im dozvole da uđu u stan, kako bi našli dokumenta.

- Odlazim u Palatu pravde da mi izdaju dozvolu da mogu da uđem u stan, gde pronalazim tetkin pasoš, staru ličnu kartu i čekovnu knjižicu, sve to odnosim u policijsku stanicu, gde me obaveštavaju da bez važeće lične karte nema ništa od identifikacije pokojne Koviljke. Iako u sistemu postoji zabeleženo da je nova izdata, taj podatak se ignoriše - kaže S. K.

E, tu kreće horor, koji sestričina preminule starice, a i ostala rodbina nisu mogli ni u najluđim snovima da zamisle. Saznaju da je tužilac koji je bio na uviđaju na dokumentu precrtao ime Koviljka Miketić i upisao je kao NN lice. Istog dana izbezumljene rođake patolog iz Instituta za sudsku medicinu dr Tijana Durmić obaveštava da je obdukcija potvrdila da je starica umrla prirodnom smrću, kao i da je policija zatražila da se sahrani kao NN lice.

- Nismo mogli to da dozvolimo, pa nas doktorka upućuje na čuvenog genetičara Olivera Stojkovića, da bi uradili DNK test, kojim bi dokazali ne da smo u srodstvu sa tetkom, nego da je to uopšte ona. Da li je moguće da neko dovodi u pitanje da li je u stanu starice od 82 godine preminula ona ili neko drugi - navodi naša sagovornica.

Preporučujemo:

Iako im istražni tužilac saopštava da će sami snositi troškove DNK analize, koja košta 60 000 dinara, najbliži rođaci pristaju, kako bi se agonija jednom okončala. Međutim, nevolja se nastavlja. Podudarnost uzoraka petoro članova porodice je minimalna, te se u sveopšti haos uključuje još četiri rođaka i novih 6O hiljada dinara. Njihovi rezultati se još čekaju!

- Doktor Stojković nas upućuje da na osnovu tetkine medicinske dokumentacije, na Institutu za onkologiju potražimo uzorak njenog tkiva, jer je pre nekoliko godina operisala dojku. Da bi došla u posed dokumentacije opet moram po nalog u Tužilaštvo, pa sa policijom u stan. I tako u nedogled - kaže naša sagovornica. Za to vreme, telo umrle žene je i dalje u komori Instituta i za to takođe moraju da plaćaju dnevno cifru od 1500 dinara, koja uopšte nije zanemarljiva, jer je prošlo gotovo dva meseca, a ko zna koliko će još. U Višem tužilaštvu nije ni dodeljen broj predmeta, a već su ih, kako kaže S. K. prozvali "ožalošćena porodica". Dodatni trošak je angažovanje advokata, jer rođaci preminule osim usmenih obaveštenja, nisu dobili ni jedan "papir".

I pored svega, sestričina pokušava da uđe u trag ženi koja je navodno sa tetkom podizala penziju, zbog sumnje da je kod nje Koviljkina lična karta. Komšije ćute, kako kaže, deluju joj zaplašeno iako su mnogi bili dobri sa pokojnicom.

- Sve ovo što se dešava navodi na sumnju da tu nisu čista posla i da je možda u pitanju imovinska korist - ističe naša sagovornica i dodaje da je najpotresnije to što moraju da prolaze kroz sve ovo, umesto da staricu dostojanstvrno sahrane.

Pročitajte još:

Komentari (3)

Kiki

16.10.2020 21:33

A da zovete tetku svaki dan bar jednom telefonom???? 5+4 člana porodice! I niko da zovne bar jednom. Pa se mukica usmrdi. A vi sada svaki dan zovete sve i svakoga zbog stzna!!!! Ma bravo! I neka vam ga uzmu!

mileva

16.10.2020 23:19

@Kiki - a ti zoves svoju tetku svaki dan, svaka čast

Beogradjanin

17.10.2020 00:04

Sada je svima tetka a dok je bila ziva nikom. Sve to treba rasterati.