OGROMNA TUGA Smrt Macure od posledica korona virusa

Osnivač Udruženja urbanista Srbije i njegov prvi predsednik i jedan od najvećih srpskih urbanista Vladimir Macura preminuo je u 79. godini od posledica kovid-19, saopšilo je danas Udruženje urbanista Srbije

sveća
sveća, Foto: Printscreen

Dobio je više nagrada Udruženja, uključujući nagradu "Emilijan Josimović" za doživotno delo. Magistrirao je i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na temama transformacije tradicionalne srpske varoši u moderan grad tokom 19. veka i na prelazu u 20. vek.

Bio je osnivač Centra za planiranje urbanog razvoja, pri Beograd-projektu (CEP), redovni profesor na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta, naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije i direktor Urbanističkog zavoda Beograda od 2000 do 2004.godine

Tvorac je ideje o Salonu urbanizma 1991. što je i danas najznačajnija urbanistička manifestacija u Srbiji i regionu.Od 1992. godine istrajno se bavio problematikom i stanovanjem Roma. Bio je konsultant Saveta Evrope, UN-HABITAT, OSCE/ODIHR, nekoliko ministarstva.

Bio je predsednik i istraživača Drušva za unapređivanje romskih naselja, naroda na margini svakog društva. Autor je i koautor desetak knjiga i velikog broja naučnih i stručnih članaka, kao i brojnih inovativnih arhitektonskih koncepcija i projekata, sa domaćim i međunarodnim nagradama.

Svojim najznačajnijim doprinosom struci i gradu je smatrao, u čemu, kako smatra Udruženje, nije grešio, rukovođenje izradom Generalnog plana Beograda 2021. koji je usvojen 2003. godine, sa horizontom planiranja događaja do ove godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi