Korona u Srbiji
EPA
Korona u Srbiji

Tanjug

Korona u Srbiji, Foto: Tanjug

Epidemiolozi već nedeljama upozoravaju da bi se dramatičan rast broja obolelih, iz drugih delova Evrope, mogao "preslikati" i u Srbiji, koja je do sada odolevala, ali i pored svih apela "korona brojke" i u našoj zemlji poslednjih dana eksponencijalno rastu.

Da li poštujete mere protiv koronavirusa?

 

Taj rast mogao bi ozbiljno da ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema, odnosno da dovede do preopterećenja bolničkih kapaciteta.

Pošto se smatra da širenju virusa korona najviše doprinose mladi, koji najmanje poštuju mere, a najviše se okupljaju, prva naredna epidemiološka mera, prema pisanju medija, moglo bi da bude novo ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 20 ili 21 sat.

Pitanje je da li bi ta mera važila za celu zemlju ili samo za najveća žarišta.

Korona u Srbiji

EPA

Korona u Srbiji, Foto: EPA

Takođe, jedna od prvih sledećih mera moglo bi da bude uvođenje PCR na ulasku u zemlju, koju je kao mogućnost još prošle nedelje pomenuo epidemilog dr Branislav Tiodorović.

Krizni štab u više navrata napominjao je da nije razmatrana mera karantina, ali je Tiodorović juče naveo da bi, ukoliko se pređe 100 slučajve na 100.000 građana, trebalo razmišljati o najoštrijim merama.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović izjavio je danas da će vrh trećeg pika epidemije verovatno biti u novembru.

Smatra da se rad ugostiteljskih objekata dodatno mora ograničiti.

"Njihovo radno vreme treba ograničiti do 18 sati, a oni koji hoće - nek nastave kod kuće da piju i da se vesele", rekao je, rezignirano, Petrović.

Komentari (1)

mish

27.10.2020 17:19

Gospodo, upravo je obrnuto! Stariji su ti koji slabo postuju pravila!