korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Mnoge zemlje nespremne 

Smrtonosni virus uhvatio je mnoge države nespremne, posebno Italiju, Španiju, Francusku a od nedavno i Sjedinjene Američke Države, koje beleže veliki broj žrtava, ali i broj novozaraženih. Poznati britanski servis BBC napravio je reportažu i otkrio koja zemlja je najbrže odreagovala na početak pandemije.

Uprkos tome što se prema oficijelnim podacima da pretpostaviti da je Kina već pobedila virus, nije se našla na prvom mestu BBC-ija, već je to zapravo Slovenija, dok je drugo mesto zauzela naša zemlja.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Mere Srbije

Naime, Srbija je preduzela mere kontrole i prevencije već posle četvtog slučaja, čime je prestigla bogatije i razvijenije zemlje sa mnogo većim brojem medicinskih kadrova.

Neke zemlje čekale su i pratile razvoj situacije, te su se onda odlučile na blokadu zemlje, odnosno uvođenje restrikrivnih mera. Tako je Italija čekala oko mesec i po dana od prvog slučaja, Franuska više od dva meseca, Nemačka mesec i po, a Španija 21 dan.

Novosadski Sajam

Kurir

Novosadski Sajam, Foto: Kurir

Bolnice 

Među dodatnim merama je pravljenje odvojenih bolnica koje tretiraju samo pacijente sa korona virusom, a jedna od odluka je da se pacijenti kod kojih je potvrđen Covid-19 ne mogu više lečiti u kućnoj izolaciji.

Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

Sajam

Ministarstvo odbrane

Sajam, Foto: Ministarstvo odbrane

Najduži policijski čas 

Iza nas je najduži policijski čas koji je trajao 40 sati, a kako navodi načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19 Predrag Kon, efekti će biti vidljivi u nedelji koja je pred nama.

Beograd, policijski čas

Tanjug/Tara Radovanović

Beograd, policijski čas, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Žrtve virusa 

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je 2.200 osoba zaraženo korona virusom, dok je smrtonosni virus odneo 58 života u našoj zemlji.

Branislav Tiodorović

Printscreen/ Pink

Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/ Pink

Podaci u Sloveniji nisu tačni?

- Svako nosi svoj krst za podatke koje objavljuje. Ova kriva nema logike. Evo zašto, Slovenija i Hrvatska imaju bliske kontakte sa Italijom. Nije tačna ilustracija - kazao je on.

Slovenija

EPA

Slovenija, Foto: EPA

Za dve do tri nedelje ukidanje nekih restrikcija u Sloveniji

U Sloveniji je 20. marta stupila na snagu vladina uredba o zabrani kretanja i okupljanja na javnim mestima i površinama kako bi se u najvećoj mogućoj meri smanjili socijalni kontakti i mogućnost širenja epidemije korona virusa. Dozvoljeno je kretanje i boravak samo osobama koje imaju neodložne poslove, kao što su odlazak na posao, u najbližu prodavnicu, apoteku ili zdravstvenu ustanovu.

Prekršaj će se kažnjavati sa 400 evra, a izlasci i okupljanja u manjim grupama do pet osoba biće u slučaju potrebe dozvoljeni samo članovima porodice i službenim licima, kao što su pripadnici zdravstvene službe, civilne zaštite...

Slovenija

EPA

Slovenija, Foto: EPA

On je upozorio da je potreban oprez

- Intenzivno pratimo i ono što se događalo u drugim državama, gde su mislili da su ukrotili epidemiju pa se ona ponovno razbuktala - kazao je Janša prilikom posete ljubljanskom Univerzitetskom klinickom centru (UKV) i razgovora s vođstvom i lekarima bolnice u kojoj je najviše obolelih od korona virusa.

U Sloveniji je prema poslednjim podacima obolelo 1.021 pacijent, a 30 osoba je preminulo.