Slobodan Milošević, bista
EPA/ANDREJ CUKIC
Slobodan Milošević, bista

EPA/ANDREJ CUKIC

Slobodan Milošević, bista, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Upravo završena mini-serija „Porodica“ na RTS-u, koja je oborila sve rekorde gledanosti, vratila je u domove i na javnu scenu polemiku oko toga kakav je uticaj na našu zemlju imao Sloba, za jedne zločinac i đavo, za druge heroj i žrtva. 

Mišljenja su toliko različita da smo ovih dana na brojnim televizijama prisustvovali ratu uživo, a jedan od žustrijih nastupa na TV „Pink“ imao je Branislav Ivković, nekadašnji visoki funkcioner SPS-a, koji je bio akter događaja u vili „Mir“ na Dedinju. Na opasku voditelja da je Ivica Dačić rekao da je država platila seriju u kojoj se ismevaju Milošević i Đinđić, Ivković je odmah podigao ton:

- A kažite Ivici Dačiću zašto je držao gradski odbor u vreme kad je cela Srbija znala da sam ja za govornicom rekao šta se događa pred Slobinom vilom i poveo svih 37 poslanika... On je nastavio sebe da bira za predsednika GO i svoje potpredsednike i tek je onda došao i posle slikanja nestao! Gde je nestao, neka kaže, a ja znam gde je otišao! Zato, bolje mu je da ćuti! On je deo one ekipe koju je Mira Marković namestila da me izbaci iz SPS-a jer je ona želela da vlada sa SPS-om - rekao je Ivković

Tek će se pričati o Miloševiću

Politički analitičar Dragomir Anđelković za „Alo!“ kaže da uopšte nije iznenađen što je ova serija ovoliko podelila zemlju i izazvala burne reakcije, pa i svađe.

- Srbi su, nažalost, duboko podeljen narod, oko mnogo stvari. Pa mi se još delimo na one koji su za Obrenoviće i one koji su za Karađorđeviće, još je živa i podela na četnike i partizane. A da ne pričamo tek o Miloševiću. Ova serija je došla u pravo vreme, sa vremenske distance od 20 godina stvari mogu lepo da se sagledaju i analiziraju i dobro je što smo otpočeli dijalog o tim dešavanjima. Legitimno je o Miloševiću i njegovim postupcima misliti i dobro i loše, ali oko nacionalnog interesa mora da postoji koncenzus. Njegovim isporučivanjem Hagu osuđena je Srbija, suđeno nam je što smo branili Kosovo. O Slobi i događajima iz 2001. će se sigurno pričati i za 100 godina, i bojim se da će tadašnje generacije biti zapanjene koliko smo mi bili antinacionalni, koliko smo bili pogubni sami po sebe - rekao je za naš list Anđelković. 

Nije Sloba kriv, do serije je

Željko Injac
Željko Injac , Foto: Privatna arhiva

Analitičar Željko Injac drugačijeg je mišljenja.

- Nije nas Sloba posvađao, on je mrtav i bezopasan. Posvađala nas je serija koja nije objektivno prikazala to vreme i porodicu Milošević, i čiji su glumci, to jest glavne uloge mahom drugosrbijanci. Sloba je sve popularniji među mlađim generacijama, a ova serija je izazvala reakciju samo kod bumera, mada ni oni nisu svi protiv Slobe. Narativ po kome je Sloba kriv što su Srbi stradali u celoj eks Jugoslaviji je neodrživ, u to više niko ne veruje. Da prođe još jedna decenija i Sloba će dobiti oreol mučeništva i nacionalnog heroja kod većine Srba. Meni je lično žao što sam 10 godina njegove vladavine bio protiv njega, što sam bio na većini protesta i mitinga, i sad se kajem zbog toga - rekao je on.

Kraj koji je mnoge rasplakao

Među onima koji smatraju da je ovo bila serija o jednom đavolu, veliki je broj onih koje je posebno pogodio sam kraj poslednje epizode.

U arhivskim snimcima emitovane su scene izbegličke kolone iz Krajine i ali i mnoge druge Miloševićeve „zasluge“, a sve je pratila „Zemljo moja“ Ismete Krvavac i benda „Ambasadori“.