Patrijaršija
Alo/Marko Đoković
Patrijaršija, Foto: Alo/Marko Đoković

Uoči izbora novog patrijarha 18. februara, episkopi i mogući kandidati pristupaju raznim dogovorima, pregovorima, gleda se ko pripada kom klanu, da li je jači bosanski, vojvođanski ili crnogorski lobi, ko je ruski, a ko grčki đak, kome je bliža Moskva, a kome Vaseljenska patrijaršija, ko kome šta duguje.

1. EPISKOP ŠABAČKI LAVRENTIJE

Izuzetno je poštovan u Crkvi, a 27. januara puni 86 godina. Ako ne budu mogli da se dogovore o kandidatima, u tom slučaju će kao prelazno rešenje izabrati Lavrentija, koji je sa svima dobar. Godinama je živeo u inostranstvu, na zapadu, te je svima prihvatljiv. Govori engleski, nemački i ruski jezik. Posvetio je veliku pažnju obnavljanju i zidanju novih crkava, osnovao je novi Manastir Soko u podnožju Soko grada. Njegovim zalaganjem prenete su mošti Sv. Vladike Nikolaja iz Amerike u Srbiju 12. maja 1991. u Manastir Lelić.

2. VLADIKA IRINEJ BULOVIĆ

Važi za najjačeg kandidata, a kako kažu oni koji ga poznaju, to je čovek koji predstavlja sistem. Prodoran, izuzetno uticajan u crkvenim krugovima, njegova reč se sluša. Početkom februara puni 73 godine, govori grčki, italijanski, nemački, ruski i francuski jezik. Duži niz godina vrši dužnost portparola Srpske pravoslavne crkve. Ambicije Irineja Bulovića nisu tajna, on želi da bude novi srpski patrijarh, ali to što važi za „najjačeg kandidata” u startu je njegov kamen spoticanja.

Episkop bački Irinej Bulović, Foto: screenshot Youtube

3. VLADIKA JOANIKIJE

Vernici i najveći deo javnosti vide vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija na mestu nedavno preminulog mitropolita Amfilohija. Ima 61 godinu i to ga, prema procenama analitičara, diskvalifi kuje kao novog patrijarha. Previše je mlad, ističu u crkvenim krugovima, ali svakako je dobro ako nasledi Amfi lohija jer neko jak i sposoban mora da dođe na čelo eparhije u Crnoj Gori. Prema našim informacijama, Miodrag Daka Davidović, nikšićki biznismen i dobrotovor Srpske pravoslavne crkve, lobira da Joanikije postane novi patrijarh.

Vladika Joanikije, Foto: printscreen youtube

4. VLADIKA GRIGORIJE

Uživa veliku popularnost među vernicima, ali je mlad, ima tek 53 godine. Uprkos ambicijama, teško da može da postane novi patrijarh, poručuju sagovornici Objektiva. Svoje nedostatke pokušava danadomesti time što se predstavlja kao opozicionar, neko ko može da sruši Aleksandra Vučića. Pravu buru u javnosti izazvala je njegova politička izjava da želi da okupi 30 do 300 ljudi koji će da se žrtvuju i da sruše režim. Pominje se i kao kandidat dela opozicije na predstojećim predsedničkim izborima.

5. MITROPOLIT PORFIRIJE

Više puta je javno negirao da je „državni projekat za novog patrijarha”. Ima 59 godina, uticajan je, ali njegovo vreme tek dolazi. Bio je iguman Manastira Svetih arhangela u Kovilju. Posebno se angažovao na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti i zbog toga je 2005. formirao terapijsku zajednicu „Zemlja živih”, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije. Štićenik je vladike Irineja Bulovića.

mitropolit Porfirije, Foto: printskrin

6. VLADIKA JOVAN ŠUMADIJSKI

Dok je bio u SAD, izgradio je crkve u Moragi, Los Anđelesu, Džeksonu, Judžinu itd. Postarao se da se objave dela vladike Nikolaja na engleskom jeziku. Trenutno je na čelu jedne od eparhija koja ima najviše vernika u SPC, gde se takođe stara o izgradnji i završavanju velikog broja hramova, kao i o izdavačkoj delatnosti. Na Svetom arhijerejskom saboru 2004. godine izabran je u Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Ima 70 godina i poštovan je u crkvenim krugovima.

7. MITROPOLIT HRIZOSTOM

Mitropolit dabrobosanski vrši funkciju poglavara do izbora novog patrijarha, ranije je bio episkop bihaćko-petrovački i zvorničko-tuzlanski. Ima 68 godina. Iz svoje rezidencije u Ključu proteran je 1995, a 10. oktobra iste godine odlazi sa teritorije svoje eparhije. U eparhiju se vraća 1996. godine, nakon početka primene Dejtonskog mirovnog sporazuma, a upravo mu se napuštanje eparhije najviše zamera. Govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

mitropolit Hrizostom, Foto: Tanjug

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: