DANAS JE POSEBAN SVETAC, DAN ZA OKAJANJE GREHOVA! Slavimo prostitutku koja je postala svetica! Ispoštujte jedan običaj i Bog će vam sve oprostiti!

Pravoslavni vernici danas slave svetu prepodobnu Pelagiju, bludnicu koja je odlučila da postane hrišćanka, a grehe je okajala tako što je umrla posteći.

crkva, vernici, molitva
crkva, vernici, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

* Sveta Pelagija je bila velika gešnica

* Rešila je da se pokaje

* I uspela je u tome, zato je danas slavimo kao sveticu

Pelagija je po predanju svoju lepotu upotrebljivala na duševnu propast i sebe i drugih.

Grešnica je opsluživala stotine i stotine muškaraca koji su želeli da iskoriste njeno lepo lice i telo, te se tako obogatila i potpuno osamostalila od svoje porodice. Živela je Pelagija skoro deset godina na osnovu bogatstva koje je stekla bludom, ali je jednog dana u crkvi čula propoved o "strašnom sudu" i odlučila da iz korena promeni svoj život.

Pakovanje u crne kese preminulih HIV pozitivnih osoba da se zaustavi! Degradiranje najteže pada porodici!

AUTOR: Alo.rs/Telegraf.rs/T.Đ DATUM I VREME: 20.10.2019. 17:27 Ovakav odnos prema preminulima, kako navodi Uprava, pogađa porodicu i bližnje, a plaši sve one koji žive sa HIV-om.

- Ja sam more bezakonja, ambis propasti, mreža i oruđe đavola. Spasite me oče - molila je Pelagija u manastiru sveštenike da je krste kako bi primila veru Hristovu, ali niko nije želeo sa bludnicom ni da razgovara, a kamoli da joj pomogne da postane hrišćanka.

Ipak, arhijerej Hristov uprkos protivljenu ostalih odluči da krsti Pelagiju, ali joj reče da mora da se odrekne bogatstva koje je stekla na nečastan način nečastan. Pelagija ga je poslušala i sav svoj, na bludni način stečeni, novac je podelila sirotinji. Potom se da bi okajala svoje grehe odlučila na najstroži mogući post, samo na vodi.

Iako su je svi u manastiru molili da posle tri godine odustane od posta, Pelagija je to odbijala tvrdeći da jedino na takav način može okajati svoje grehe i ući u carstvo nebesko.

Pelagija je umrla na današnji dan 461. godine, a ubrzo ju je hrišćanska crkva uvrstila u red svetica zbog njenog požrtvovanja i iskrenog pokajanja. Iako nije crveno slovo, danas je u pravoslavnom kalendaru posni dan. Osim svete Pelagije, pravoslavci danas slave još i svetu Taisu, svetog Dositeja i svetog Trifona Vjatskog.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi