Slava
Tanjug/Staša Tomić
Slava

Tanjug/Staša Tomić

Slava, Foto: Tanjug/Staša Tomić

Srbi su jedini narod koji slavi slave, ali poslednjih godina to je više stvar prestiža, nego narodno-crkveni običaj i posle Božića, najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja.

Jedna devojka koja je rešila da slavi slavu, odlučila je da ne zove goste. Ovo je njena priča.

"U mojoj porodici se slava nije obeležavala, kako zbog činjenice da nikada nismo bili preterano pobožni, tako i zbog specifičnog spleta okolnosti. Tek kada sam krenula u školu i učiteljica je krenula da zapisuje naše slave kako bismo tog dana mogli da izostanemo iz škole, shvatila sam koliko to ljudi ozbiljno shvataju."

Ipak, i dalje mi je sve to bilo strano jer sam retko išla po slavama, sve dok nisam upoznala mog sadašnjeg muža. Njegova porodica je veoma pobožna, poznaju sve običaje i drže do njih.

Kada smo se mi venčali, preuzeli smo slavu od njegovog oca i usred selidbe i haosa, počeli smo da pripremamo sve za slavlje. Moja svekrva mi je pričala kako su oni spajali stolove, pekli hranu danima, a gosti su se samo smenjivali, dok je svekar samo dodavao obaveze na listu (meni stranih i čudnih) običaja.

Slavski kolač

RAS Đorđe Kojadinović

Slavski kolač, Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Nisam znala šta me snašlo...

Naravno, noć pred slavu nisam ni spavala, a jedva sam stigla da se okupam i našminkam pre nego što su prvi gosti stigli. Samo što bih se pozdravila sa njima, počela bih da iznosim jelo za jelom, pa sklanjala i prala za njima, a onda sve ispočetka za sledeću turu.

Ceo dan sam bila na nogama i trčala iz kuhinje u dnevnu sobu, ni sa kim nisam stigla normalno da popričam ni da sednem, a pri tom su svi odmah posle jela ustajali i išli na sledeću slavu. Neki čak nisu ni stigli da jedu, već su samo isprljali tanjire, jer su došli „čisto da nas ispoštuju“.

Naravno, posle svega sam radila do kasno u noć, jer sam morala sve da sklonim i očistim kako bi sve bilo spremno za neke goste koji su se najavili za drugi dan.

Pročitajte još:

Kada je sve prošlo, sela sam sa dragim i objasnila mu da ja ne mogu i neću da prolazim kroz sve to svake godine. Bar da sam i ja uživala sa svim tim nama dragim ljudima, da sam stigla da sednem, da popričam sa njima, da probam hranu koju sam pripremala… Ali ovako, da bi se oni smenjivali kao na pokretnoj traci, a meni duša izašla na nos… Nema šanse!

Zato sada obeležavamo slavu tako što pripremimo taman dovoljno hrane, kao za porodični ručak, a ne za feštu od nekoliko dana, kupimo taman dovoljno pića i spremimo taman dovoljno slatkiša. Pozovemo najužu porodicu, zapalimo sveću i očitamo molitvu, pa uživamo natenane u jednom lepom i mirnom danu. Ja smatram da tako i treba i nikada više ne bih prolazila kroz ono kroz šta sam prošla prve godine.

Možda su se neki naši prijatelji uvredili zbog toga što ih više ne zovemo i možda ne razumeju naše razloge, ali to je naš izbor i nećemo se predomisliti!

Komentari (22)

Cica

08.11.2018 18:09

E, draga moja, ja sam preletala okean i silom prilika se udala za "BEOGRADJANINA" moram velikim slovima, jer mi je to konstantno nabijano na glavu (koji su inace upotrebljavali reci-tude, onde, ondak, tucu i vucu). Ni jedno od njih u porodici ukljucujuci i mog muza nije znalo ni da procita, a kamoli napamet izgovori molitvu, ali isto tako spremanja svake slave kao za svadbu. Trazili su od mene da uzmem 10 dana godisnji odmor da spremim sve pre slave.Sve dok mi nije pukao film.

Гаги

08.11.2018 18:45

Да ми Срби претерујемо, то да. Ја сам чак ишао у кафану на Славу. То црква не подржава. Слажем се са одлуком ове жене да се све обави у кругу фамилије.

Slavko

08.11.2018 19:54

Tako je u kućama gde žena zapoveda ... A moj gazda .... Nisi ti moja samo dva dana!@

Mila

08.11.2018 19:56

Sasvim normalana I civilizovana odluka.

Kalesu

08.11.2018 20:09

Žena iz članka je na teži način naučila dve stvari, koje bi svaki pravoslavni Srbin trebalo da zna: 1. Slava nije slavlje i svadba, već slavska sveća, kolač i molitva, dan posvećen svetitelju zaštitniku kuće; 2. Na slavu se poziva samo prvi put, sve dalje je stvar poštovanja rodbine i prijatelja prema domaćinu slave.

Toplica Milatovic

08.11.2018 20:35

Postujem vasu odluku, ali samo za internu upotrebu. Nikako vam ne bi trebalo davati publicitet, jer zahvaljujuci takvima kao sto ste vi, lagano nestaju divni srpski obicaji, a samim tim i Srpstvo u celini.

GLUMICA

08.11.2018 21:00

gospodjo...Slava nije zurka pa da sedis sa dragim ljudima nego se Slava sluzi Svecu koji vas gleda i cuva tako da nastavi da sluzis Slavu a kad hoces da sedis sa dragim ljudima izadji negde gde ce konobar vas da sluzi. io ostalom nije tesko jednom godisnje posteno slaviti slavu.amin

Blok 45

08.11.2018 21:14

Apslutno si u pravu. Tri dana trajale su slave, isključivo posne. Rodbina, komšije, prijatelji, kumovi, ćerkini drugovi i drugarice, nikada ispod 100 duša. Nosi na posao hranu, kolače, piće, žena, ja, ćerka. Žena tri dana pred slavu počinje spremanje kolača i hrane. Kupi ribu, čisti ribu, dimi ribu, peci ribu, 60-70 kg. minimum. Muka me hvata samo kada pomislim da dolazi slava uskoro. Možda i mi uradimo što sre vi uradili. Uzak porodični krug i to je to.

vrlo sebično

08.11.2018 21:22

Ne mogu da verujem da ne može jednom godišnje da dočeka goste. I još se hvali.

Ljuba

08.11.2018 22:08

I mi smo isto gostili svu familiju i kumove,a onda skapirali da je to besmisleno,jer,baš kao u tekstu,mi kao domaćini ,ni sa jednim gostom ne stignemo ni da progovorimo ,a oni se samo smenjuju.Sem toga, u današnje vreme,spremiti slavu postao je ogroman i bespotreban trošak.Zato smo je desetak godina unazad sveli na krug roditelji-deca-unuci,i odliĉno nam je.Nema više padanja na nos ni kid pripreme,ni kod raspremanja,a običaj ispoštovan

da

08.11.2018 22:26

,,jedva Sam stigla da se nasminkam" e, da se nasmejem, pa da idem u trecu smenu, a ujutru nastavljam da spremam za slavu(u nedelju), verovatno je ova domacica u pravu, ali ja hocu tako da se ,,mucim" nije mi tesko u mojih pedeset i neku, nemam snajku da joj zapovedam pa cemo kcerka i ja spremiti i sa radoscu sacekati goste

srce moje

08.11.2018 22:52

Ako si Prihvatila muza i Njegovu slavu, potrudi se. Pise ti teta od 60 leta, nije ni meni pre 26 god Bas sve prijalo, ali polako i Svekrvu navikla na drugacije, a Stalno je rastao broj gostiju i sa zadovoljstvom radim, danas mnogo toga kupim i Svi me hvale

nnn

08.11.2018 23:01

sve je tako ali slava je odavanje postovanja prema svecu koji štiti kuću i porodicu 2.ozivljavanje sećanja na pretke i rikverc vremenske mašine 3.ispit sposobnosti i skener stanja u jednoj porodici, Budjenje iz letargije i promena svakonedvnih radnji.Nešto kao inspekcija

luigi

09.11.2018 00:28

Takvi kao ti slave slavu u kafani nevernici jer od slave pravite izrugivanje i ne znate šta slava predstavlja.Na slavu se ne zove i prijatelji i rodbina dolaze pa ako ti je teško preudaj se za nekog ko ne slavi npr.migranta

romanov

09.11.2018 03:11

sigurno joj tata bio komunjara,,

BB

09.11.2018 05:03

BRAVO ZA ODLUKU! Podrzavam .

Vuki

09.11.2018 05:42

Ko jos, slavi..

nikola ch

09.11.2018 07:51

mi i nikad nismo zvali goste..uvek porodicno i kraj...srpska posla

Urban Kan

09.11.2018 08:33

Na slavu se ne zove,porodica,rodbina i prijatelji ulaze u kucu u kojoj su vrata otvorena!

Ana

09.11.2018 08:39

Potpuno ispravno. Meni se Slava pretvara u traumu svake godine. Uz to, određeni rođaci se uvek napiju, postanu naporni, zakeraju -a sve u fazonu "Slava je morate da me ispoštujete". U iskušenju sam da otvorim vrata svake godine i kažem -Marš napolje stoko!!! Ne treba da se taj dan pretvori u iživljavanje na bilo koji način. O troškovima i umoru ni reč ne treba trošiti.

Mina

09.11.2018 09:07

Slava se do tzv.modernog doba slavila tako sto su se samo ukucani okupljali oko svece,zita i kolaca.E,sada...druga je stvar sto Srbin hoce na primitivan nacin da se pokaze i nazdere.

Bojšika

09.11.2018 09:39

Do pre cca 50 godina tako se slavilo samo u krugu najuže porodice. Pripremio bi se malo svečaniji ručak uz slatkiše, porodica bi se okupila i proslavila slavu bez bahanalija i terevenke do zore. Sutradan po podne došle bi komšije na kafu i kolače...i to je to. Ovako se slava slavila bez obzira na materijalno stanje domaćina. A danas, ovo nije više slavljenje slave već ono ".... i ove godine stiže cirkus u vaš dom.."