Goran Vesić
Alo.rs
Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

* Počeli "Dani slobode 2019", deo programa memorijalni defile

* Goran Vesić se obratio prisutnima

* Svi programi u okviru "Dana slobode 2019" su besplatni za građane

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji manifestacije.

"Slaveći slobodu, treba da slavimo umetnost, i zato je važno da ova manifestacija ima i obrazovni karakter kako bi mlade generacije znale šta se dešavalo 1944. i 1918. godine i bile spremne da se odupru raznim pokušajima revizije istorije koji su prisutni u 21. veku", istakao je Vesić.

On je najavio da će biti postavljena spomen-ploča na Trgu Republike, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca koji su živote dali u borbi za oslobođenje Beograda, čija su tela kasnije, 1954, podsetio je, preneta na Groblje oslobodilaca Beograda.

"Biće postavljena spomen-ploča u granitu koja će obležavati mesto gde su oni bili sahranjeni", dodao je Vesić.

NAJVAŽNIJA POSETA MEDVEDEVA DO SAD Srbija sutra potpisuje veliku i važnu stvar! Poseta Medvedevu donosi mnogo više nego što mislite, jedna stavka vredi milione!

Nakon memorijalnog defilea, tokom kojeg će se sa vojnog kamiona puštati radio-drama "Slobodni Beograd" o oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, na Trgu Republike će u 12.30 biti održan koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov". Istog dana, na Trgu Republike će u 18 sati biti održan koncert na kome će Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvesti prigodni program kompozicija s vojničkim karakterom, a u slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Narodnom pozorištu.

Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

 

U saradnji s Vojskom Srbije, biće prvi put izvedena Uvertira 1812 Petra Čajkovskog u orginalnom vidu, s pucnjima topova, a u progamu će biti zastupljena dela iz zemalja svih saveznika u Prvom svetskom ratu, kao i splet srpskih vojničkih marševa.

"Izvešćemo vanvremenske kompozicije koje žive nezavisno od proslava, ali svakako da su sve te kompozicije, marševi, budili i bude neprestano neke od najlepših emocija u narodima u kojima su čak prihvaćeni na nivou himni, tako da se izvode često i predstavljaju neke od najlepših stranica muzičke literature", rekao je Suđić.

Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

 

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da je ponosan što je Skupština grada donela odluku da se jednom manifestacijom zajedno obeleži oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Istakao je da su svi programi u okviru "Dana slobode 2019" besplatni i pozvao građane da učestvuju u njima.

"Mislim da se nikada nije desilo da na Trgu Republike u jednom danu imamo dva tako velika kulturna događaja kao što su nastupi ansambla ''Aleksandrov'' i Simfonijskog orkestra RTS-a", rekao je Nikodijević.

U okviru manifestacije "Dani slobode 2019", danas je u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama na početku prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni čitan proglas o oslobođenju Beograda, a tako će biti i 1. novembra.

Pobednik je promenio i ime! Evo ko je i na koji način doneo odluku o najvećem simbolu Beograda!

Priča o tome kako je Pobednik teškom mukom "izborio" svoje mesto u srpskoj prestonici, kako je prvobitno trebalo da stoji na Terazijama i kako se nije mnogo dopao onovremenoj čaršiji često se prepričava, ali kako je ovaj simbol Beograda zapravo trebalo da je zove mnogo je manje poznato.

 

Umetnički direktor "Dana slobode 2019" Aleksandar Gatalica rekao je da je deo programa i predstava "Od slobode do slobode", autorski projekat Milovana Vitezovića i reditelja Slavenka Saletovića.

Reč je o predstavi o oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu u kojoj će učestvovati osam profesionalnih glumaca, devet studenata glume i 12 statista, koja će biti održana na platou ispred Skupštine grada Beograda 29. oktobra u 11 sati, a u slučaju lošeg vremena, narednog dana u isto veme.

Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

 

Gatalica je naveo je da će na Cvetnom trgu 26. oktobra biti otvorena izložba "Mirko i Slavko" (prvi jugoslovenski visokotiražni domaći strip o dva dečaka, partizanska kurira, Mirku i Slavku), u okviru koje će posetioci na velikim tablama moći da pročitaju celu jednu epizodu tog stripa - "Tragom begunca".

 

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete