VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA UČENIKE I RODITELJE Đaci koji budu dolazili u školu moraće da poštuju pravila, a slede kazne za one koji se toga ne budu pridržavali

Jedno je čini se sigurno: đaci koji budu dolazili u školu moraće da nose maske, a najavljene su i kazne za one koji se toga ne budu pridržavali.

Škola, đaci,
Škola, đaci, , Foto: Alo!/Masanori Jošida

Kako će izgledati nova školska godina u Srbiji, to u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže. Ministar prosvete Mladen Šarčević je pre nekoliko dana otkrio nekoliko modela koji uglavnom kombinuju redovnu i onlajn nastavu, ali je nedugo zatim predsednik države Aleksandar Vučić jasno rekao da "ne isključuje mogućnost kompletne onlajn nastave, te da je zdravlje na prvom mestu".

Jedno je čini se sigurno: đaci koji budu dolazili u školu moraće da nose maske, a najavljene su i kazne za one koji se toga ne budu pridržavali.

- Od septembra će disciplina u školama morati da bude mnogo stroža nego ranije, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan - istakao je ministar Šarčević.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević, Foto: Printscreen youtube

- Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bude češće skidao masku on bi ugrožavao bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju - naveo je ministar Šarčević.

Kako je dodao, škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Početkom naredne nedelje, kako je najavljeno, Ministarstvo prosvete će Kriznom štabu predstaviti nekoliko modela kako bi od 1. septembra mogla da izgleda nova školska godina. Naravno, sve će zavisiti i od toga kakva će tokom jeseni biti epidemiološka situacija u Srbiji.

Roditelji će biti u prilici da odaberu opciju po kojoj bi njihova deca nastavu pratila onlajn, od kuće. A jedino bi imali obavezu da dođu u školu da odgovaraju.

- Neki roditelji su uplašeni, ima i porodica u kojima je neko pozitivan na koronu, ima i onih sa drugim oboljenjima pa se plaše da će deca doneti virus iz škole - objasnio je Šarčević.

Povezane vesti

 • Korisnik: O cemu vi?
  08/08/2020 - 12:30
  Da li vi stvarno ocekujete da srednjoskolska deca posle nastave nece ici u kafice zajedno? Maske onda svakako nece biti potrebne. Svi koji se slazete sa ovako nehumanim uslovima u kojima deca treba da borave 8 sati, 5 dana nedeljno, razmislite jos koji put ;))
 • Korisnik: Nataša
  06/08/2020 - 18:06
  Ne moraju da ih suspenduju, ispisaćemo ih. Za takav sistem i plan bolje da su bez škole....
 • Korisnik: Marko
  04/08/2020 - 18:29
  Svakako deca će pipati kvake koju je već neko pipao sedeće na stolicama gde je nego pre njega sedeo stavljaće ruke na sto gde je neko bio pre njega šta onda tu pomažu maske?
 • Korisnik: Sosa
  04/08/2020 - 12:21
  Nisam ja uciteljica da kuci ucim decu. Ja sam majka, domacica, supruga. Ja sam neko ko ide na njivu, a ne da buljim u tv i pratim nastavu. Jadna nasa deca sa ovakvim obrazovanjem.
 • Korisnik: Janko
  03/08/2020 - 20:51
  Nosi ti masku ceo dan pa onda nekome kazi da je nosi!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi