Škola, đaci, deca
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Škola, đaci, deca, Foto: Shutterstock

Naime, mnoge škole u Srbiji nisu dobile dnevnike, pa su prosvetari primorani da krše zakon, beležeći ocene po raznim papirima.

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ potvrđuje za „Alo!“ da su mnoge škole u Srbiji bez dnevnika i naglašava da je glavni krivac za to Ministarstvo prosvete.

PROČITAJTE JOŠ:

- Novi dnevnici bi sada trebalo da uključe i one predmete, rubrike i elemente, a koji su novi u odnosu na dosadašnju nastavnu praksu. Ali, oni ili nisu izašli iz štampe ili nisu distribuirani školama. Ni štampanje ni distribucija dnevnika ne zavise ni od direktora škola ni od nastavnika, tako da je glavni krivac što ih još nema Ministarstvo prosvete - ističe Vojvodićeva.

Ministarstvo: Direktori da jure dnevnike

Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje kaže da su dnevnici zbog usvajanja pravilnika o evidenciji kasnije počeli da se rade. 

-Ne znam zašto nisu stigli. One koje nemaju dobiće, samo je potrebno da direktori budu uporni i kontaktiraju Prosvetni pregled – navodi Nedeljkovićeva.

Ona ističe da su nastavnici primorani, odnosno naterani da, zbog toga što nisu dobili dnevnike, krše zakon, pišući po papirima koji nisu nikakav pedagoški ili bilo kakav drugi validan dokument.

- Prosvetari su u procepu jer s jedne strane ne mogu reći da to neće da rade, a s druge strane su svesni da pisanjem na papiru krše zakon. Sada u školama, i to tamo gde su predviđena mesta za dnevnike, stoji gomila papira koja su ištampana kao da se igramo školice - naglašava Vojvodićeva.

Ona navodi da na ovaj način trpe i đaci.

- Zamislite tog roditelja, koji sad pred kraj septembra ode u školu i umesto da vidi dnevnik, zapravo vidi gomilu nekih papira. Verujem da bi bio šokiran. S druge strane, kako nema dnevnika, nema ni svih podataka o učeniku. Recimo, ne stoje adresa ili broj telefona. Zamislite da pozli nekom detetu, a vi nemate broj na koji biste mogli obavestiti roditelje. Zato ove stvari ne treba olako shvatati. Ministarstvo što pre mora i tu situaciju da razreši jer je to njihova i nadležnost i odgovornost, a ne direktora i nastavnika - navodi ona.

Elektronski samo u trećini škola

Mnoge škole u Srbiji i dalje koriste papirni dnevnik. Elektronski dnevnik uveden je samo u 649 škola, što je trećina škola u Srbiji. Međutim, ogroman problem je to što sve škole, koje su i uvele e-dnevnik, ne poseduju ni približno dovoljan broj računara za tu vrstu rada.