Škola Razmak između klupa
Tanjug / Dragan Kujundžić
Škola Razmak između klupa 2

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škola Razmak između klupa 2, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Đaci u Srbiji 1. septembar čekaju sa velikom neizvesnošću. Uprkos tome što je do početka nove školske godine ostalo nešto više od mesec dana, još nije poznato kako će tokom 2020/21. izgledati školski život.

Onlajn učenje opasno po socijalizaciju

Antić kao jednu od veliku mana učenja na daljinu ističe nemogućnost učenika da odmah kada im nešto nije jasno podignu dva prsta i zatraže objašnjenje. - Ono što je više nego očigledno jeste i to što se izrada zadataka svela na to da učenici pozovu nastavnike koje angažuju za dopunsku nastavu da im urade domaći. Tokom učenja na daljinu gube se solidarnost i prijateljstvo, a nema ni zaljubljivanja, koje je sastavni deo formiranja ličnosti. Ovakav vid nastave opasan je po socijalizaciju učenika - kaže Antić.

Do ove godine teško da se mogao naći učenik koji se radovao povratku u učionicu, međutim, doba korone promenilo je i odnos školaraca prema školi. Naime, i osnovci i srednjoškolci sa kojima smo imali priliku da razgovaramo kažu da im je dosta sedenja kod kuće i izolovanosti.

- Veoma mi je žao što smo došli u situaciju da đaci ne mogu da se školuju na način kao što su to činile generacije pre njih. I moj unuk ovog septembra polazi u prvi razred, a mi upravo radimo na obradi podataka za koliko najmlađih đaka bi morala da se organizuje nastava u školi jer nema ko da ih čuva. Takođe, treba imati u vidu da nisu sve škole iste veličine i nemaju isti broj đaka, zbog čega je situacija vrlo složena - objašnjava Šarčević.

Mladen Šarčević

Printscreen

Mladen Šarčević, Foto: Printscreen

- Za starije učenike razmatra se i kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali nastavu na daljinu, a svake druge sedmice bi odlazili u školu. Uz poštovanje epidemioloških mera, to bi praktično značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti - istakao je ministar.

- Đaci do četvrtog razreda bi trebalo da imaju skraćene časove, ne više od četiri, jer je i to bolje nego da čitavo gradivo uče putem televizije. Što se tiče starijih razreda, trebalo bi da se ugledamo na Nemačku, u kojoj đaci dolaze u školu sa maskama, a na časovima su stolovi razdvojeni kako bi se poštovala distanca. Nisu naša odeljenja velika, mogla bi da se i podele, da jedne nedelje dolazi prva polovina đaka u školu, a naredne druga - kaže Antić. 

Srbija lider u regionu

Ministarstvo prosvete je po izbijanju epidemije u Srbiji u roku od tri-četiri dana uspostavilo onlajn nastavu za sve razrede i nivoe obrazovanja. Države u okruženju uspele su da organizuju nastavu samo za deo učenika.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (4)

Anđelko

21.07.2020 09:07

Deci se mora pomagati.

Nenad

21.07.2020 16:05

Sve dok je korona nastava treba da je onlajn

Učitelj

22.07.2020 12:54

Smanjiti broj učenika u odeljenju, zaposliti nov kadar koji voli svoj poziv i rešenje za nastavu u učionici je tu.

Boban

26.07.2020 11:09

Deca koja zive u selima mogla bi imati nastavu u skolama, na selu je manja mogucnost zaraze...