Đaci
Alo!/ Rajko Ristić
Đaci

Alo!/ Rajko Ristić

Đaci, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

’Imamo veliki problem pre svega sa psima, ali i s mačkama lutalicama. Ulični psi se okupljaju u čopore, koji izgledaju zastrašujuće, a gotovo svaki dan zabeleži se neki napad, u kojem je pas ugrizao čoveka, pa i dete. Lutalice prenose bolesti, kako kućnim ljubimcima, tako i ljudima. U potrazi za hranom psi i mačke raznose đubre po ulici, čime narušavaju gradske sredine.’’

Ta dece će sutra imati na kontrolnom pitanje: ,,Ko su psi lutalice?’’ A odgovori će biti zastrašujući.

Šta je sa onom decom koja vole životinje, koja rado pomaze i nahrane psa na ulici? Ako napišu da su napušteni psi dobre duše koje žele pažnju i ljubav, to će biti netačan odgovor, zar ne?, prenosi Pet face. 

udžbenik za 5.razred

printskrin

udžbenik za 5.razred, Foto: printskrin

Nedužna deca se iz ovakvog udžbenika uče pogrešne vrednosti i jednog dana mogu da postanu odrasli ljudi koji mrze životinje, a neretko i ispoljavaju destruktivno ponašanje prema njima. I tako će generacije i generacije imati potencijalno loš odnos prema napuštenim psima, bez ideje da im pomognu, udome ih i imaju ljudski odnos prema njima.

Osim toga, naučno je dokazano da životinje imaju veliki značaj za socijalizaciju dece. Takođe, dokazano je da decu treba učiti da imaju pozitivan stav prema napuštenim životinjama, jer ih na taj način učimo vrednosti pomaganja slabijima i onima koji su bespomoćni.

Ne smemo dopustiti da naša deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ohrabruje loš odnos prema živim bićima, bez obzira da li su u pitanju napuštene ili vlasničke životinje. Životinje su naši prijatelji i naš odnos prema njima pokazuje kakvi smo ljudi!

Komentari (2)

Bane

08.04.2020 13:14

Šarčeviću, kakve ti budaletine pišu školske udžbenike? Ili si ti budaletina?

Djole

08.04.2020 16:13

A sta je ovde netačno? Sve navedeno je živa istina. I nije tačno da takav tekst podstiče mržnju dece prema životinjama. U tekstu su suve činjenice, a da li če dete voleti ili mrzeti životinje, ne zavisi od ovog teksta već od roditeljskog vaspitanja.