Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet
Alo!/Masanori Jošida
Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet

Alo!/Masanori Jošida

Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet, Foto: Alo!/Masanori Jošida

I nakon što je Filološki fakultet, u više navrata, pismenim putem upozorio javnost, odlazeći saziv Ministarstva prosvete, ali i rektorat Univerziteta u Beogradu da nije bilo dovoljno glasova za usvajanje novog Statuta i da je, shodno tome, na sednici Saveta doneta odluka da se Statut vrati na doradu Statutarnoj komisiji, od Univerziteta u Beogradu je juče stigao dopis kojim se daje pozitivno mišljenje o usaglašenosti Statuta Filološkog fakulteta sa Statutom Univerziteta u Beogradu. Time je učinjen incidentan presedan u praksi Univerziteta u Beogradu – univerzitetski organi su se izjasnili ne o usvojenom, već o radnom tekstu koji je vraćen na doradu zbog niza propusta u izradi, na šta je velikim brojem amandmana ukazao znatan deo zaposlenih.

Postavlja se pitanje: kako to da oni koji se u Rektoratu BU predstavljaju kao borci za zakonitost rada svih ustanova visokog obrazovanja neće da vide da za donošenje odluke o novom Statutu nije bilo dovoljno glasova? Da li je reč o njihovom profesionalnom nehatu ili o postupanju sa umišljajem? Nezakonito pripisivanje nepostojećih glasova spada, naime, i u domen krivičnog prava.

Naglašavamo da je za usvajanje Statuta glasalo samo 12 od ukupno 27 članova Saveta, a za usvajanje odluke je, po važećem Statutu, potrebno najmanje 14 glasova. Dva studentska glasa koja su nezakonito i tendenciozno pripisana su nepostojeća, jer 4 člana Saveta iz reda studenata nisu mogla biti verifikovana zbog niza neregularnosti tokom izbora za Studentski parlament, iz koga se regrutuju studenti za članstvo u Savetu: nelegalno je ustanovljena komisija za izbor ovog studentskog organa, a u njemu svoje predstavnike ima samo 13 od ukupno 27 studijskih grupa najvećeg fakulteta Univerziteta u Beogradu. To je u suprotnosti sa članom 139 Statuta jasno propisuje obavezu da svi segmenti Fakulteta budu zastupljeni (U prilogu su: član 138 i 139, Odluka o poništaju izbora za Studentski parlament, Odluka o vraćanju Statuta na doradu). Iz navedenih razloga, v.d. dekana je donela i Odluku o formiranju komisije za izbore studentskih predstavnika za Studentski parlament, shodno članu 138 Statuta.

Na tim krajnje neregularnim izborima, student Kosta Bolić je sa 7 glasova od ukupno oko 8000 studenata Filološkog „izabran“ za predsednika Studentskog parlamenta. Kolega Emil Zoronjić, koji nije bio čak ni kandidat na „izborima“ za taj Parlament (?!) predložen je za član Saveta fakulteta. Usled svih tih neispravnosti brojni studenti Filološkog podneli su pritužbe sa zahtevom da se izbori ponove, ali na demokratski i transparentan način, kako bi se svim studijskim grupama omogućilo da imaju svoje predstavnike u Studentskom parlamentu.

Nezakonitost izbora za Studentski parlament Filološkog fakulteta potvrđuje i činjenica da mandati njihovih predstavnika pre nekoliko dana nisu verifikovani na nivou Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, iako se za to zdušno zalagao prorektor Univerzita prof. dr Petar Bulat.

Iz istih razloga, nezakonit je i pravno ništavan pokušaj izbora prof. Boška Suvajdžića za predsednika Saveta, prof. Ljudmile Popović za zamenika predsednika Saveta i prof. Jelene Kostić Tomović za v.d. dekana Fakulteta, kao i sve druge odluke donete na tim nezakonito sazvanim sednicama Saveta.

Pojedini članovi Saveta su javno – kako kolegama u Savetu, tako i članovima Nastavno-naučnog veća, blagovremeno i dobronamerno ukazali da u ovakvom postupanju ima elemenata krivičnog dela falsifikata i drugih ogrešenja o zakone, ali to, nažalost, nije uzeto u obzir.

Veliki broj studenata i nastavnika su šokirani ovakvim nezakonitim postupanjem koje je nezapamćeno po bahatosti i hajdučiji u visokom obrazovanju.

Upućujemo javni apel nadležnim institucijama – Ministarstvu prosvete, Javnom tužilaštvu i drugim nadležnim organima da hitno ispitaju navode i pomognu da se spreči dalje kršenje zakona.

U želji da eleminiše stranu koja se zalaže za zakonitost, a sa ciljem da nastavi protivpravno delovanje, rektorka Ivanka Popović insistira na tome da je v.d. dekana Anđelka Mitrović navodno u penziji, prenebregavajući činjenicu da je pravnim stavom Ministarstva prosvete iz marta i septembra ove godine nastavnicima koji žele omogućeno produženje ugovora o radu aneksom za 52 dana. I to pravo koristi jedan broj nastavnika na Filološkom, kako i na drugim fakultetima Univerziteta u Beogradu, kao i drugih univerziteta u Srbiji. Ovo nije prvi put da rektorka daje pravno neutemeljene instrukcije fakultetima. Tako je u julu ove godine pogrešno tražila od Filološkog da prvo bira dekana, a zatim da usvaja novi Statut, što je među zaposlenima stvorilo dodatnu zbrku i doprinelo nesuglasicama.

S obzirom da se u pojedinim medijima ovih dana pojavljuju neistine u cilju dezinformisanja javnosti, najljubaznije molimo da objavite gornju informaciju radi objektivnosti.

Komentari (4)

Placaju ih iz budzeta

31.10.2020 16:27

Ово је страшно безакоње. Ако икакве власти има, хитно да реагују.

Istina

01.11.2020 11:57

Andjelka je najveci hohstapler na svetu. Zena je u penziji i pokusava da zadrzi polozaj na svaki nacin a to zlo trpi preko 400 zaposlenih i nekoliko hiljada studenata. Ovde je jedina istina da jedna usedelica koja nema ni kuceta ni maceta zeli da sve ostale drzi kao taoce kako bi svi bili nesrecni kao ona.

Nepotisti bi na vlast

02.11.2020 08:21

@Istina - Vama je zapravo krivo što Andjelka nije zaposlila decu na fakultetu, kao (što bi) neki od vas. Ništa ne možete da nadjete ovoj čestitoj ženi, pa ste joj udarili na privatan život. Ne daj bože da se ovi dočepaju vlasti.

Student

01.11.2020 19:31

Niti gore profesorke, niti gore dekanke. Mi na časovima kod nje doživljavamo transfer blama od količine neznanja koju poseduje dotična. Da ima imalo časti i osećaja sramote, otišla bi u mišju rupu da provede penziju u kojoj je već mesec dana.