KBC Zemun, korona virus
Alo.rs/ Vladimir Marković
KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Grupa zemlja sa "stabilnim trendom" trenutno uključuje Kipar, Finsku, Nemačku, Grčku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Poljsku i Švedsku. U ovim zemljama se ukupna verovatnoća infekcije procenjuje kao mala, a zbog malog udela slučajeva kod starijih osoba i trenutnog malog udela teških slučajeva i niskih stopa smrtnih slučajeva, uticaj bolesti na celu populaciju se ocenjuje kao nizak.

Sve preostale zemlje EU i Velika Britanija čine grupu sa "zabrinjavajućim trendovima". U ovim zemljama, zbog velikom obima prenosa infekcije, nefarmaceutske intervencije nisu bile efikasne, a ukupna verovatnoća zaraze je vrlo velika.

Korona

VICTORIA JONES/TANJUG/AP

Korona, Foto: VICTORIA JONES/TANJUG/AP

Zemlje sa "zabrinjavajućim trendovima" dele se i u dve podgrupe, one sa "umerenim" i "visokim rizikom" za celu populaciju. Umereni rizik se konstatuje za one zemlje u kojima se prijavljuju visoke i rastuće stope novoinficiranih zbog visokih stopa testiranja, a infekcija se prvenstveno dešava kod mladih osoba, sa malim udelom teških slučajeva.

Ova podgrupa uključuje Austriju, Belgiju, Dansku, Estoniju, Francusku, Irsku, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Veliku Britaniju.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraze upozoravaju da poslednji podaci govore da se epidemiološka situacija pogoršava u većini zemlja koje se već nalaze u zabrinjavajućoj grupi.

Žarišta iz prvog talasa na udaru

Najveće evropske ekonomije doživljavaju uznemirujući porast infekcija nakon razornog prvog talasa. Francuska je u četvrtak zabeležila rekordnih 16.096 novih slučajeva, a Velika Britanija 6.634 - najviše od početka pandemije. Nemačka je u petak prijavila 2.321 novi slučaj, što je najviše od aprila. U Španiji je tempo rasta novih infekcija usporio na oko 3.500, ali bolnice u Madridu su pod alarmantnim pritiskom nakon prošlonedeljnog naleta.

Korona

MANU FERNADEZ/TANJUG/AP

Korona, Foto: MANU FERNADEZ/TANJUG/AP

Vlade širom regiona uzvraćaju nizom pojedinačnih mera. Austrija je zabranila zabave u skijaškim odmaralištima, Španija ograničava kretanje u 37 žarišnih tačaka u Madridu i okolini, a Velika Britanija je pozvala ljude da narednih šest meseci rade od kuće i ograničila rad pabova i restorana. Francuska je najavila da će skratiti rano vreme lokala u Parizu i nekoliko drugih većih gradova, a potpuno ih zatvoriti u Marseju, gde je zdravstveni sistem suočen sa novom krizom.

Dok se jedni pitaju da li su te mere dovoljne u trenutku kada se kontinent sprema za zimsku sezonu gripa, za druge su i postojeće restrikcije previše oštre. Više od 40 poslanika britanske vladajuće Кonzervativne stranke podržalo nacrt zakona koji bi Parlamentu dao ovlašćenje da ospori mere koje je vlada nametnula. U Madridu se dešavaju ulični protesti radničke klase u područjima koja podležu novim ograničenjima, a meštani tvrde da regionalna vlada vrši diskriminaciju u korist bogatijih četvrti.

Zdravstvu preti nova kriza

Iako su zdravstvene službe stekle iskustvo i razvile efikasnije oblike lečenja nakon više od šest meseci borbe sa virusom, vlasti upozoravaju da bi porast broja pacijenata na intenzivnoj nezi u nekim regionima mogao da dovede do novog kolapsa.

Broj popunjenosti kreveta za intenzivnoj nezi za pacijente sa kovidom-19 u španskoj prestonici skočio je u četvrtak na 39 odsto sa 25 koliko je iznosio prošle nedelje, piše "Blumberg". Na sastanku komiteta francuskog Senata u četvrtak, ministar zdravlja Olivijer Veran rekao je da stopa popunjenosti bolničkih odeljenja u širem regiona Marseja zahteva hitan vladin odgovor.

- Ako preduzimamo značajne mere u Marseju i u regionu to je zato što se situacija pogoršava veoma brzo. Imamo više od 30 odsto popunjenosti intenzivne nege kovid pacijentima - rekao je Veran.

Komentari (1)

@@@

27.09.2020 13:55

Ne razumem, kada je u Srbiji povecan broj zarazenih, svi nam zatvaraju granice. Novine prepune naslova "Srbi nisu dobrodosli u ove zemlje bla bla". Sad kad je eskaliralo u svim zemljama evrope, Srbija je otvorena za sve... ????????? ne razumem ???????