proleće
Alo!/Masanori Jošida
proleće

Alo!/Masanori Jošida

proleće, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Prema obaveštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković", proleće će u Srbiji zvanično počelo sinoć u 22.58. U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen. 

Na dan početka proleća sunce je u Beogradu izašlo u 5.42 sata, a zalazi u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Pročitajte još:

 

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemljine atmosfere, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta. U saopštenju se podseća da će se u noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta, preći na letnje računanje vremena, kada kazaljke treba pomeriti jedan sat unapred.

Proleće Jabuka u cvatu

Profimedia

 Foto: Profimedia

Prognoza za proleće

MART 2019 

Topliji i prosečno vlažan mart. Mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini marta. Srednja minimalna temperatura u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 14.7 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

APRIL 2019

Topliji i prosečno vlažan april. Mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19 stepeni. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza, ljudi

Tanjug/Filip Krainčanić

 Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

MAJ 2019

Prosečno topao i prosečno vlažan maj sa majskim kišama. Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.4. Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka.