Reportaža
Alo!
Reportaža

Alo!

Zagorka Stojanović, Foto: Alo!

- Šajkača je zaštitni znak i deo identiteta našeg naroda. Ove koje ja pravim su mlađe sestre tradicionalne srpske kape, imaju isti oblik, ali drugačiji karakter, ovo je tradicionalna kapa za 21. vek - objašnjava osamdesetogodišnja umetnica koja je rešila da srpsku šajkaču pretvori u svetski modni hit.

Reportaža

Alo!

Zagorka Stojanović danas živi i stvara u selu Rakari, između Mionice i Banje Vrujci, Foto: Alo!

Htela je, navodi, da napravi nešto neočekivano, pa je na šajkaču stavila šljokice, tigraste dezene, cvetiće i ostale motive. Želja joj je, kaže, da ih vidi na glavama mladih ljudi, a proizvodnju i prodaju ne vidi kao biznis, već kao pravu spasilačku misiju.

- To je spasavanje tradicije. Mnogo je važno da znamo ko smo, odakle smo i zašto to treba da očuvamo - kaže Stojanovićeva.

Inače, osim što pravi šajkače, ona i tka, a njene kreacije oduševile su i svetsku modnu scenu, a imanje svakog putnika namernika.

Reportaža

Alo!

 Foto: Alo!

Svoje domaćinstvo otvorila je i za posetioce, pa svaki znatiželjni turista može u njenom ateljeu da se oseti kao da je došao kod rođaka sa sela. Dočekaće ga sok od zove, domaće slatko i voda, rakija, projice sa lukom, ali i hrana za dušu - umetničke kreacije u svakom kutku kuće.

- Ovo je kulturno-ekološko-zanatska tačka. Cela opština Mionica je puna divnih mesta i tradicije, a imanje sam otvorila da bih tu tradiciju čuvala, da bismo zajedno radili na očuvanju svog bogatstva koje nam je bog dao. Svima koji dođu pokušavam da objasnim da moramo da usporimo sa prihvatanjem tuđih tradicija i da više negujemo svoje - kaže naša sagovornica.

Zagorkin atelje

Alo!

Zagorkin atelje, Foto: Alo!

Kada sa šik šajkačom na glavi dočeka gosta, obavezan deo pozdrava je i čvrst, topao, prijateljski i sestrinski zagrljaj, a vrlo rado objašnjava i zašto.

- Zagrljaj je ključan za sreću, dobar osećaj, radost i prijateljstvo. Tako jedni drugima dajemo najbolje od sebe i to je moj način da objasnim gostima koliko mi je drago što su došli - kaže ova dobra domaćica.

Srbin pod kapom pravi i decu

Istražujući običaje i verovanja, Zagorka je otkrila da se kapa poredi sa nebeskim svodom, pa što je nebo za ceo svet, to je kapa za čoveka.

- Srbin hoće sve da radi pod kapom, čak i decu da pravi, ali neće dve stvari, da se krsti i da jede. Bio je običaj i da se kapa mrtvacu stavlja na glavu, ili se kapa sa bolesnika skida i šalje na molitvu radi isceljenja - priča Zagorka.

Tagovi