Domaćinstva okovana snegom
RINA
Domaćinstva okovana snegom

RINA

Domaćinstva okovana snegom, Foto: RINA

Sneg preko pola metra i dalje je na teritoriji opštine Sjenica. Zavejano je 15 sela u Mesnoj zajednici Bare. Ima dosta staračkih domaćinstava, a meštanima ne može stići ni neophodna medicinska pomoć.

„Reginalni put Sjenica-Bare je koliko-toliko očišćen, ali prilazne puteve niko nije ni pogledao, niti očistio. Mi čistimo traktorima koliko možemo, snalazimo se, ali to nije dovoljno, sneg je ogroman. Ima starih i bolesnih, moramo očistiti prilazni put kako znamo“, rekao je jedan od meštana.

Problem pravi i teško snabdevanje električnom energijom, struje više nema nego što ima, a jedino prevozno sredstvo u odsečenim selima je konj.

„Jedino tako možemo da se krećemo po ovom snegu. Vraćamo se u 18. vek, stanje je užasno, samo sa konjem možemo da odemo do prodavnice i uzmemo namirnice, ali ima dosta onih koji nemaju ni konja niti mogu da jašu, potpuno su okovani i ne mogu dalje od dvorišta“, kaže Zorislav Veličković iz sela Zahumsko.

Meštani sela kod Sjenice

RINA

Meštani sela kod Sjenice , Foto: RINA

Među zavejanima su selo Blato, Jezero, Plana, Tutice, Grgaje, Zaklopača, Borišiće, Trešnjevica, svi krakovi u Vrbnici, Visočka, Zahumsko, Višnjeva, Krajinovice, Goševo.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: