Josip Broz Tito
Arhiva Alo
Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Ivan Stevo Krajačić bio je Titova desna ruka i glavni sovjetski obavještajac na Balkanu.

Pročitajte još:

On je nameravao je da uz pomoć novinarke Dare Janeković objavi svoja sećanja, ali se ipak predomislio. Zbog čega je tako, nije poznato.

Nagađalo se da je objavu Krajačićevih memoara stopirao Josip Vrhovec, jugoslovenski ministar spoljnih poslova, koji je Krajačića uverio da bi to po njega bilo opasno.

Preporučujemo i ovo:

Krajačić je znao mnoge tajne, možda više od bilo koga u Jugoslaviji.

Kako je Tito 1938. dospeo na vrh partije, koji su jugoslovenski komunisti sarađivali s Gestapom a koji s ustašama, ko su bili ruski (sovjetski) agenti u Jugoslaviji (on im je, konačno, bio šef), kako je nastradao Hebrang, a kako Krcun, kako je pao Ranković, za koga je radila Jovanka itd., samo su neke od stvari koje nije znao verovatno niko osim Krjačića.

On je krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka dao barem deset intervjua koji nikada nisu objavljeni, a svakako bi mogli da promene naše viđenje istorijskih događaja u Jugoslaviji.

Naime, on bi razgovarao sa novinarima, ali kada bi pozvali njegovu sekretaricu zbog autorizacije intervjua, ona bi rekla da se Krajačić predomislio i da ne mogu da budu objavljeni.

Ivan Stevo Krajačić

Youtube printscreen

Ivan Stevo Krajačić, Foto: Youtube printscreen

Krajičić je bio jedina osoba u sobi u Titovoj vili kad je Broz primio Telegram kojim ga je Staljin proglasio izdajnikom! 

Krajačić 1966. priprema i famozni Brionski plenum, na kojem pada Aleksandar Ranković, a Krajačić pomaže Titu i da, uz saradnju Katoličke crkve, od Italije isposluje priznanje zapadnih granica Jugoslavije, to jest SR Hrvatske!

"Kad smo micali Rankovića, odredio sam da to bude na Brionima, tako nikakav neprijatelj nije mogao doći i svaka je psina bila otklonjena", piše u transkriptu intervjua.

Brionskim plenumom nije samo sklonjen Ranković. Poražena je cela unitaristička jugoslovenska struja, koja se oslanjala na Srbiju i na Udbu. 

Jovanka Broz, Josip Broz Tito

Youtube printscreen

Jovanka Broz, Josip Broz Tito, Foto: Youtube printscreen

Krajačić u ovim neobjavljenim intervjuima jasno pokazuje da mu je na umu hrvatska samostalnost, i da je želeo da ustavne promene ciljaju na državnost jugoslovenskih republika.

"Sadašnji je ustav (iz 1974.) kruna svega što smo dugo godina smerali. Ka tome se dugo išlo, ali se to što hoćemo nedovoljno izvršavalo" - kaže Krajačić.

"Sedeo sam dugo godina i u Ustavnoj komisiji i prigovarao Kardelju – dobro, majku mu, ostavite nešto i za republike… smatrao sam da treba nešto ostaviti i federaciji, da vojska treba ostati jedinstvena. Zato sam i rekao, daš im iglu, a ušicu držiš kod sebe… To onda nije ono kuda idemo - istakao je Titov najbliži saradnik.