Studenti
Tanjug/Dimitrije Goll
Studenti

Tanjug/Dimitrije Goll

Studenti, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Zbog demonstracija, koje danima traju u ovom gradu, uslovi za život su postali sve opasniji, zbog čega je doneta odluka da se svi fakulteti zatvore do daljeg. Srpski studenti su se brže-bolje spakovali i uhvatili privi let za Srbiju, a onima koji nisu imali dovoljno novca u pomoć je pritekla srpska ambasada u Pekingu i naša Vlada.

Novosađanka Anđela Janković (21), koja studira na Lingnan univerzitetu, jedna je od onih studenata koji su juče doputovali u Srbiju. Ona je ispričala kroz kakav je pakao prošla.

Pročitajte još:

 

- Kada sam u avgustu stigla u Hongkong, ništa nije ukazivalo na proteste ili naselje na ulicama. Sve do novembra smo pohađali nastavu i živeli normalno u svom kampusu. Naš pakao počeo je u ponedeljak, 10. novembra, oko pola 8 ujutru, kada su policajci zapucali na studente. Nakon samo pola sata stiglo nam je obaveštenje da su predavanja otkazana, a fakultet blokiran. Sva vrata su bila zaključana, postavljene su barikade, tako da nismo mogli ni da priđemo fakultetu. U utorak su zapalili Kineski univerzitet, a već u sredu napali Gradski univerzitet - započinje svoju priču Anđela i dodaje:

- Najstrašnije mi je bilo kada su studenti u noći između utorka i srede skroz polupali i demolirali menzu na mom fakulteti samo zato što je u vlasništvu neke kineske kompanije. Još gore je bilo u sredu, kada su upali studenti drugih fakulteta i neki stariji demonstranti. Lomili su sve pred sobom, šarali zgrade, bacali cigle i kamenje. Iako nama niko nije pretio niti nas terao da se pridružimo protestima, nikako nam nije bilo svejedno, pa smo sedeli zaključani u svojim sobama. Bila sam preplašena, a roditelji su me stalno zvali i molili da spakujem kofere i vratim se kući.

Prodaje se širom Srbije, kada se otvori sledi neprijatno iznenađenje, a na poleđini poruka upućena svim Srbima! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/Zaštitnik potrošača/T.Đ DATUM I VREME: 19.11.2019. 08:17 - 19.11.2019. 11:19 U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

 

Ona ističe da su sobe napuštali samo u krajnjoj nuždi, i to nikako sami.

 

- Kako su dani tekli, sve je bilo strašnije i strašnije. Prvo su nas savetovali da ne izlazimo iz kampusa, zatim da ne izlazimo iz doma i na kraju da ne izlazimo iz soba uopšte. Jeli smo šta smo imali, paštete, hranu iz konzerve. Kad nam je nestalo zaliha, izlazili smo isključivo u grupicama. Troje studenata išlo je u prodavnicu, koja je na sreću bila odmah prekoputa doma, i kupovalo hranu za sve nas. Držali smo se zajedno, tako nam je bilo lakše. Kada su nam konačno rekli da će predavanja biti isključivo preko interneta, spakovala sam kofere i kupila kartu za Srbiju. Neki ljudi sa fakulteta spakovali su me u kola i odvezli na aerodrom. Srećna sam što sam na sigurnom, što sam stigla svojoj kući. Situacija je sve gora i gora u Hongkongu, ne izgleda da će se nemiri u skorije vreme rešiti - kaže ona.

 

Bonus video: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković