Udžbenik za učenje ruskog jezika
Promo
Udžbenik za učenje ruskog jezika

Promo

Udžbenik za učenje ruskog jezika, Foto: Promo

Naime, kada bi lovac krenuo u lov, običaj je bio da mu se poželi „ni puha, ni pera“, što bi u bukvalnom prevodu značilo „ni krzna, ni perja“, jer se verovalo da bi direktno prizivanje sreće izazvalo upravo suprotan efekat.

Ova interesantna priča objašnjava poreklo naziva novog, inovativnog udžbenika za učenje ruskog jezika „Ni puha, ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS. „Ni puha, ni pera!“ je osmišljen kao priručnik sa savremenim pristupom učenju jezika za odrasle, kao i znanjem iz ruske kulture, te je tako prvi udžbenik ovakve vrste u Srbiji.

U njegovoj izradi učestvovali su profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Kostić“, dok je za lekturu bio zadužen Institut Puškin u Moskvi.

„Ni puha, ni pera!“ je inspirisan nekim od najsavremenijih udžbenika za učenje stranih jezika, što znači da, pored sticanja znanja o značenju reči, izgovoru i fonetici, nudi bogatu riznicu znanja iz ruske kulture. Njegova izrada zahtevala je kreiranje jedinstvenog sadržaja koji olakšava učenje jezika kroz dinamične dijaloge, ali i zanimljiv dizajn i privlačne ilustracije. Ruski jezik se uči kroz različite životne kontekste - lično, porodično ili profesionalno okruženje i svakodnevnu praksu - turizam, ugostiteljstvo, administraciju. Sadrži preko 300 raznovrsnih vežbi, gramatički prilog, rusko-srpski rečnik, ali i audio-materijale i primer međunarodno priznatog TRKI testa za nivo A1.

Komentari (1)

dejan

16.04.2021 11:40

ko ludi smo bez rusa i ruskog jezika....hahahahahah