Sava Janjić
Alo!
Sava Janjić i Teodosije

Alo!

Sava Janjić i Teodosije, Foto: Alo!

Naši izvori iz vrha SPC navode da bi vladika niški Jovan, danas, posle višemesečne suspenzije, trebalo da bude razrešen, a da na njegovo mesto dođe aktuelni vladika Teodosije, koga bi na tronu u Prizrenu zamenio iguman Dečana.

Iako je, prema rečima našeg izvora, patrijarh srpski Irinej nezadovoljan iskustvom koje je do sada imao sa mladim vladikama (Sergie i Andrej), u Janjića, koji je približno njegovih godina, ima poverenja i njegovo ustoličenje sve glasnije se pominje.

- Iako je bilo različitih opcija, najizvesniji scenario jeste da na čelo niške eparhije dođe Teodosije. U tom slučaju, najrealniji scenario je da patrijarh za novog namesnika Raško-prizrenske eparhije postavi nekoga s Kosova i Metohije, a Sava dečanski mu se čini kao najbolji kandidat. On je jedan od najpoznatijih i najmodernijih sveštenika SPC. Uživa veliki ugled i poštovanje kod vernika, kao i u svetu.

Posebno ga preporučuje i njegova ljuta bitka koju je vodio za Unesko i očuvanje naših svetinja na KiM - objašnjava naš izvor. „Alo!“ je danima pokušavao da stupi u kontakt sa Savom Janjićem kako bi dobili njegov komentar, međutim, on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Naš sagovornik dodaje da je kao kandidat za ovu poziciju viđen i starešina manastira Dranjac Ilarion (Lupulović).

- Nije još sigurno da će Teodosije otići u Niš, iako je za to veoma zagrejan. Patrijarh se premišlja i doskoro je planirao da sam uzme tu eparhiju, za koju je emotivno vezan, jer je bio tamo dok nije postao patrijarh. Ali budući da on sam upravlja Kanadskom eparhijom i da je neizvesno da li će nekog postaviti na čelo nje, verovatno će Teodosija poslati u Niš. Mnogo je još zainteresovanih vladika, ali Teodosije je favorit - otkriva izvor. 

Komentari (7)

milun

20.05.2016 08:27

Posledeci stanja u niskoj eparhiji je bas to sto je patrijah emotivno vezan i sto je pojedinim dugogodisnim parohima davao vise za pravou njigovom cinjenu nego vladici Jovanu!

Б

20.05.2016 11:19

Ако се неварам то је онај свештеник што проповеда љуби ближњега свога и ако те неко удари окрени и други образ а физички је спречавао вернике користечи ударце као неки боксер.

Kifa

20.05.2016 11:49

A sto je Saborni hram u Nisu prazan otkad nema Vladike Jovana!?! Ko je prvi odsluzio liturgiju u Crnoj Travi i Babusnici posle 70 godina? Ko je rekao da nece biti izgradnje novih hramova, jer narod u Nisu zivi lose? Jel to njegov greh sto je bio pravi misionar na koga treba da se ugledaju mnogi?

Milovan

23.05.2016 02:13

@Kifa - Sada ste se setili da je vladiks Jovan ipak bio dobar? A dok je bio episkop Niski nije valjao. Ako je crkva prazna zbog coveka, a u crkvu se ide zbog Boga, onda i bolje da ostane prazna.

jelisaveta

20.05.2016 21:56

Nista od Save Janjica. Nema fakultetasku diplomu, tj zavrsen Bogoslovski fakultet a to je osnovni uslov da postane episkop, naravno uz sve ostalo.

Aca

23.05.2016 02:09

@jelisaveta - Mozda i ima, kako vi znate da nema? Mozda ce ga zavrsiti. Eparhija rasko prizrenska je osetljiva eparhija, i o.Sava ima velike sanse.

TANJA

20.05.2016 23:41

Vratite nam Jovanaa u Nis bre, nismo ludi nismo glupi.Hocemo svog vladiku nazad i tacka!