Saobraćajna policija
Alo!/ Dejan Briza
Saobraćajna policija

Alo!/ Dejan Briza

Saobraćajna policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza

To je do sada bila povremena aktivnost zbog složene aparature, a sada, sa brzim testom, odgovor da li neko lice ugrožava saobraćaj vožnjom pod dejstvom narkotika mogao bi da stigne za svega nekoliko minuta.

1. Kako test funkcioniše, kako izgleda i koliko minuta je neophodno da bi se dobio rezultat?

- Kontrola se vrši na dva načina. Prvi je korišćenjem uređaja Dräger DrugTest 5000, odnosno na osnovu uzorka pljuvačke. Kontrolu vrše policijski službenici na mestu gde je vozač zaustavljen i kontrola traje oko 10 minuta - naveli su iz Agencije.

Oni dodaju da postoji i drugi način vršenja kontrole a to je upućivanje vozača za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

2. Na koje droge je test osetljiv?

Na osnovu uzorka pljuvačke detektuje se prisustvo 7 vrsta narkotika: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodijazepin.

3. Cena testa do sada bila prepreka?

Kako je navedeno, postojala je kontrola upućivanjem vozača za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

- Međutim, razvojem i nabavkom uređaja poput Dräger DrugTest 5000 postupak utvrđivanja postojanja droga u organizmu vozača olakšan je na licu mesta, te je policijskim službenicima omogućeno da na licu mesta utvrde postojanje narkotika u organizmu. Za intenzivniju primenu ovakvih uređaja bilo je potrebno sprovesti obuke lica za korišćenje i nabavke uređaja koji će u najvećoj meri odgovarati našem sistemu, pored toga treba imati u vidu da i zemlje Evrope od 2018. godine intenzivnije rade na primeni i implementaciji uređaja poput Dräger DrugTest 5000 u kontroli saobraćaja - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

4. Koje su kazne?

Ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključiće vozača iz saobraćaja u trajanju od 24 časa, a po naredbi policijskih službenika vozaču se određuje zadržavanje u službenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

- Protiv vozača se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 8 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci - navode oni.

Oni koji odbiju ovakvo testiranje biće kažnjen novčanom kaznom od 100.000- 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana, stoji u zakonu.

Pročitajte još: