Nenad Lakić
Marko Metlaš
Nenad Lakić

Marko Metlaš

Nenad Lakić, Foto: Marko Metlaš

Beže ko opareni

Kako „Oko sokolovo“ ide polako, nemoguće je da ga vozači koji su u blizini svog automobila ne primete. Zato većina vozača, kad opaze da se približavaju kola Komunalne milicije, odmah hitaju ka svojim četvorotočkašima, uskaču u njih i beže k’o opareni.

Upravo jedan takav primer bahatog parkiranja zabeležen je juče u Ulici kneza Miloša, kada je usred bela dana vozač ostavio svoj auto na pešačkom prelazu i još tablice prekrio krpom, kako mu, nakon što ga snimi „Oko sokolovo“, ne bi stigla kazna.

Marko Metlaš

"Oko sokolovo" u akciji, Foto: Marko Metlaš

Pošto je mislio da je bog i batina i da može preveslati sistem, izgleda da je sistem ipak nadmudrio njega, pa sada po svoj auto može doći na plac „Parking servisa“ pod uslovom da plati troškove pauka. Međutim, to nije sve, jer ga čeka i kazna od 25.000 dinara za bahato parkiranje.

Tablice prekrivaju krpama i prelepljuju trakama

Privatna arhiva

Tablice prekrivaju krpama i prelepljuju trakama, Foto: Privatna arhiva

- Osim što stavljaju krpe na tablice, vlasnici i na razne druge načine prekrivaju registracione oznake - tablice. Međutim, apelujemo na građane da to ne rade jer se naknadno izlažu većim troškovima. Kad kamere snime prekrivenu tablicu, odmah se alarmira najbliža patrola komunalne milicije, koja za samo nekoliko minuta dolazi do spornog vozila. Ako je vlasnik tu, piše mu se kazna na licu mesta, a ako nije - prođe kao vozač u Kneza Miloša - navodi na početku razgovora za „Alo!“ Nenad Lakić, šef operativnog centra Komunalne milicije. 

U hitnom slučaju, reaguje i

Privatna arhiva

U hitnom slučaju, reaguje i "pauk", Foto: Privatna arhiva

93

ulice obilaze vozila Komunalne milicije koja imaju ugrađen sistem „Oko sokolovo“

1.300

prekršaja dnevno snimljeno samo tokom prve nedelje rada sistema

700

prekršaja dnevno snimljeno je tokom druge nedelje rada sistema

Najviše snimaka bahatog parkiranja „Oko sokolovo“, prema rečima Lakića, beleži u ulicama u kojima je najviše prodavnica brze hrane, jer se vozači zaustavljaju gde i kako stignu. Tako blokiraju saobraćaj, pa drugi ne mogu ni da mrdnu dok oni ne kupe parče pice ili pljeskavicu i ne smiluju se da produže dalje.

- Osim na pešačkom prelazu, bahato parkirane automobile zatičemo i na trotoaru, pa majke sa decom u kolicima moraju da pređu na kolovoz i da strepe da ih nešto ne udari. Ima ih parkiranih i u žutoj traci, na zelenoj površini... A tek kada stanu na šine, naprave kolaps. Ne samo da se naređaju tramvaji koji od njih ne mogu da prođu, već zakrče put i automobilima, autobusima i drugim vozilima - kaže naš sagovornik.

Snima sve u krugu od 360 stepeni

Sistem „Oko sokolovo“ napravljen je tako da snima 360 stepeni oko posebnog vozila Komunalne milicije na kome su instalirane kamere. Sistem funkcioniše tako što detektuje tablice vozila i na osnovu njih se kazna šalje na kućnu adresu.

- Kad naš sistem fotografiše vozilo, automatski registruje da li je ono regularno parkirano ili nepropisno, odnosno bahato. Kamera u vozilu prepoznaje i da li u automobilu sedi vozač ili ne. To znači da ako su u automobilu uključena sva četiri migavca, a vozač sedi u vozilu i ako se nalazi, recimo, na pešačkom prelazu svakako će biti kažnjen - objašnjava Lakić.

Komentari (3)

BlueBoy

13.08.2020 08:35

Znači u glasnoj muzici, nepropisnom bacanju smeća, pravljenju buke i drugim komunalnim prekršajima nema para, pa je sada Komunalna milicija prešla na saobraćaj isključivo? Pošto ništa drugo i ne rade sem naplate saobraćajnih prekršaja... Sramota za ovu službu, ne rade ni stoti deo posla za koji su osnovani, zato rade ono što im se isplati...

guco

13.08.2020 08:49

koliko vesica oka sokolovih kud cemo

Vlajko

13.08.2020 09:01

Taj sto stavi krpu na tablici i slično ima nalepnicu na vetrobransko staklo a i lepo pozove pauka i super ispadne kreten