Neverovatno otkriće u Aleksandrovcu
Fejsbuk
Neverovatno otkriće u Aleksandrovcu, Foto: Fejsbuk

 

Figura pripada vinčanskoj arheološkoj kulturi, i svojom monumentalnošću se ističe među ostalim nalazima neolitskog perioda, kojima obiluju srpska arheološka nalazišta. Pronađena skulptura je veća od svih do sada pronađenih župskih venera.

Kosmodrom je razgovarao sa Sanjom Crnobrnjom Krasić, višim kustosom arheologom iz Zavičajnog muzeja Župe, koja je iskopala ovaj fantastičan komad istorije.

Ispostavlja se da je ovo epohalno otkriće ugledalo svetlost dana u zadnji čas.

„Da, 12.08. tekuće godine je trebalo da bude poslednji radni dan na projektu “Zaštitna istraživanja na trasi kanalizacione mreže na Vitkovačkom polju 2019“, pod rukovodstvom Gordane Čađenović iz Narodnog muzeja u Kruševcu i stručne konsultacije dr Adama Crnobrnje iz Narodnog muzeja u Beogradu“, kaže Sanja za Kosmodrom.

 

 

 

„Prilikom začišćavanja rova 8, prvo smo ugledali veliki torzo, potom i fragmente glave, postolja za figuru i fragmente nogu. Naravno, odmah smo shvatili da se radi o senzacionalnom otkriću još jedne župske venere, još monumentalnije od ostalih.“

 

Sanja objašnjava da je novopronađena figura u potpunosti rođaka župskih venera, pronađenih 60-ih godina prošlog veka. U pitanju su četiri skulpture po kojima je lokalitet Vitkovo stekao svetsku slavu.

 

„Međutim, ono što je za nas važno jeste da su druge boginje slučajni nalazi, a novootkrivena skulptura je rezultat naučnih i metodološki urađenih istraživanja, tj. pronađena je u svom izvornom kontekstu, in situ na podu neolitske kuće, pored žrvnja i peći.“

Ova antropomorfna figurina podseća na čuvenu Vidovdanku, pronađenu u Vinči – petougaono lice, krupne oči, položaj tela – što je posledica toga što pripadaju istoj arheološkoj kulturi.

Međutim, ono što izdvaja župske figure je njihova monumentalnost.

Sa visinom od preko 30 cm, one prosto otvaraju nova pitanja u kontekstu istraživanja Vinčanske kulture.

 

Pročitajte još:

 Bonus video: Brižni pas velikog srca! Dok čeka svog spasioca, on spasava druge!