Šalter
Rajko Ristić
Šalter

Rajko Ristić

Foto: Rajko Ristić

Kako tvrde u Ministarstvu za rad, za ovo zanimanje ne postoji potreba poslodavaca.

"Mada imam diplomu o stečenom visokom obrazovanju, država nije otvorila radna mesta za nas, iako nam je obećano", kaže 41-godišnja Andrijana Prvanov.

Ima nas više od 100 sa diplomom, a trećina je bez bilo kakvog posla. Manji broj radi povremene poslove van struke, a jedan broj su stomatološke sestre, koje su ostale na svojim radnim mestima sa diplomama iz srednje škole.

Andrijana je završila Zemunsku gimnaziju i danas radi spiskove za obezbeđenje u jednom tržnom centru. Kaže da jedna jedina ordinacija u Srbiji zapošljava osobu na radnom mestu oralnog higijeničara, i to u Novom Sadu.

Obraćale smo se ministarstvima za rad, zdravstvo, prosvetu, nedavno i Kabinetu predsednika Republike. Tražili smo da nam se bar omogući da sa fakultetskom diplomom budemo stomatološke sestre, ali još nema odgovora, kaže Andrijana.

Zanimljivo je da je Stomatološki fakultet, posle nekoliko iškolovanih generacija oralnih higijeničara, koji ne mogu da se zaposle, ovaj smer ukinuo. Svršeni studenti sumnjaju da je “prste umešao” stomatološki lobi, u strahu da im higijeničari ne oduzmu deo posla.

Naše zanimanje je dragoceno za preventivu, posebno u populaciji kod koje 92 odsto ima karijes, devet odsto nema zube, 90 odsto dece nosi protezu i masovno nema naviku da pere zube, upozorava Andrijana.

Mi čistimo džepove i kamenac, radimo izbeljivanje zuba, zalivanje fisura deci... Posebno je važna preventiva kod dece i naročito one ometene u razvoju, koja ne mogu sama da sprovode oralnu higijenu.

Za razliku od Srbije, u Švedskoj je, na primer, oralna higijena besplatna, sve dotle dok pacijenti redovno dolaze u ordinacije.

Pročitajte još:

Komentari (2)

mish

21.07.2020 15:20

E bas mi je zao-da joj je zaista potreban posao radila bi bilo sta!!

Ivan

21.07.2020 19:25

Mogla je i za kosmonauta da se školuje. Nek otvori prodavnicu leda na islandu možda joj krene.