Grad, nevreme, južni Banat
Vojvodina Meteo
Grad, nevreme, južni Banat

Vojvodina Meteo

Grad, nevreme, južni Banat, Foto: Vojvodina Meteo

Jug Banata danas je u popodnevnim časovima zahvatilo jako olujno nevreme praćeno gradom - u nekim krajevima padao je led veličine pomorandže. Najveću štetu nevreme je nanelo ratarima, a grad je padao u mestima u kojima je izvor prihoda pretežno od poljoprivrede.

Samo sat vremena nakon što je na sajtu Vojvodina Meteo objavljeno upozorenje:

- Na jugu Banata jak razvoj konvektivne oblačnosti uz pljuskove sa grmljavinom, jak i olujni vetar, a nije isključna ni pojava grada, ako je sudeći prema odrazu na radaru. Polako se kreće prema Rumuniji - prognoze su se obistinile.

kiša. pljusak, grad

Tanjug

Led veličine pomorandže padao je nešto pre 16 časova u južnom Banatu, a na FB stranici Vojvodina Meteo objavljena je neverovatna fotografija iz mesta Ilindža. Ovaj prizor šokirao je ljude na društvenim mrežama koji su u početku sumnjali da je u pitanju stvarna veličina grada.

- Samo da niko nije nastradao. Ovaj led može da te ubije. Kao grudve da je neko pravio. Mogu zamisliti samo kakvu je štetu napravio. Strašno - komentarišu građani u neverici ispod fotografije.

Pročitajte još:

Krupan grad zadesio je i žitelje mesta Janošik u južnom Banatu. Oko 15.45 časova sručio se led veličine klikera, ali bilo je i „kapitalaca“ jednakih veličini jajeta. Fotografija Karoline Stanjo iz Janošika slikovito pokazuje posledice nevremena, a objavljena je Fb stranici Vojvodina Meteo.

Grad, nevreme, južni Banat

Karolina Stanjo Janošik, Vojvodi

Grad, nevreme, južni Banat, Foto: Karolina Stanjo Janošik, Vojvodi

Tamo je danas tokom prepodnevnih časova najavljeno da je atmosfera nestabilna sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koji se u jugozapadnoj struji premeštaju prema severoistoku.

- U iščekivanju popodnevnih nestabilnosti, jedna pomalo jeziva fotka od sinoć, u pitanju je MCS (mesoscale convective system) koji je sinoć protutnjao iznad Srema i dela Bačke, a desno je na fotografiji vidljiv Arcus (Roll) Cloud. Ovu fotografiju je za vas zabeležio predvodnik našeg stormchase tima, Matija Uglješin-objavili su iz tima Vojvodina Meteo.

Vremenska prognoza za Vojvodinu i Beograd

Prema prognozi objavljenoj na sajtu Vojvodina Meteo, u naredna dva dana očekuje nas promenljivo oblačno i svežije vreme, a u ponedeljak 24. juna sa kraćim intervalima sunčanog vremena. U poslepodnevnim časovima će biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a uslova za vremenske nepogode više neće biti. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni. Minimalne temperature kretaće se od 15 do 18 stepeni, a maksimalne od 26 do 28. U utorak, 25. juna, vreme slično prethodnom danu, ali ipak uz više sunčanih intervala. Biće promenljivo oblačno, u poslepodnevnim časovima u južnim i centralnim predelima Vojvodine uz uslove za ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Na severu suvo. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni. Temperature u porastu, minimalne od 16 do 19, a maksimalne od 28 do 30 stepeni.

Čudnovato mesto u selu Kotraža

RINA