Sahrana, groblje
Alo!/Vladimir Marković
Sahrana, groblje

Alo!/Vladimir Marković

Sahrana, groblje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Pored toga što je na sahranama sada dozvoljeno prisustvo najviše deset osoba, moraju se koristiti i propisane mere udaljenosti, kao i korišćenje zaštitnih maski i rukavica. U ispraćajnim kapelama je dozvoljeno prisustvo maksimalno pet osoba, uključujući i sveštenika.

- Saučešća se izjavljuju bez ulaska u ispraćajne kapele i bliskog fizičkog kontakta, a pošta se odaje ispred kapele, gde se može upaliti sveća, nakon čega radnici JKP "Pogrebne usluge" transportuju preminulog do grobnog mesta. Takođe se preporučuje poštovanje propisane udaljenosti i u pogrebnoj povorci, pri čemu nakon sahrane nema daljeg zadržavanja na grobljima - naveli su iz JKP "Pogrebne usluge".

Takođe postoje posebne mere koje se primenjuju kada su u pitanju sahrane onih lica koja su preminula od posledica korona virusa. Tačnije, to su iste mere koje se primenjuju kod sahranjivana svih obolelih od infektivnih bolesti.

Koronavirus, infektivna klinika

Alo.rs/ Masanori Jošida

Koronavirus, infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Masanori Jošida

Svim zaposlenima obezbeđena je propisana zaštitna oprema koja uključuje zaštitne maske i rukavice, a po potrebi i u skladu sa zahtevima radnog mesta koriste se i zaštitna odela, mantili, skafanderi, viziri ili zaštitne naočare, uz rigorozne mere dezinfekcije, posebno za zaposlene koji su direktno angažovani na preuzimanju preminulih i sahranjivanju.

- Posebna pažnja se posvećuje deizinfekciji i primeni adekvatne zaštitne opreme prilikom preuzimanja preminulih iz zdravstvenih ustanova. Sabirna kapela u Deligradskoj ulici se dezinfikuje gotovo na svakih sat vremena. Ispraćajni trgovi na svim grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" se dezinfikuju nakon poslednjeg ispraćaja, a ispraćajne kapele nakon svakog ispraćaja. Sve radne prostorije uključujući i administrativne objekte JKP "Pogrebne usluge" se redovno i temeljno dezinfikuju - dodali su još iz ovog preduzeća.