"Sa epidemijom smo shvatili šta je najvažnije"
alo.rs
Korona
Korona, Foto: Tanjug

"Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji mi je promenila, život u tom smislu, kao i ostalim ljudima u našoj zemlji - svi smo mi shvatili za vreme pandemije da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve”, kaže Ðantar za Tanjug.

Takva popularnost, ističe, nikome ne treba.

Priseća se da je prvih nekoliko nedelja medijska pažnja bila okrenuta prema njemu, ali da je on tada bio u jako lošem stanju, a da se sa objavljvanjem njegovih ličnih podataka, mediji nisu obazirali na njegova, niti ljudska prava njegove porodice.

Ipak, kao jedino dobro u svemu tome, vidi to što je mogao da podeli iskustvo sa drugima, kada je broj obolelih počeo naglo da raste.

„Nadam se da sam im pomogao u tome da treba da se javimo lekarima i da se ponasamo odgovorno, da slusamo savete struke”, dodao je on.

Priča da je njegov susret sa opakim virusom krenuo sa povišenom tempraturom, a toliko je bio malaksao, da nije mogao da ustane iz kreveta.

„Kako temperatura ni posle tri dana nije spadala, prvih dana marta na savet mog dobrog prijatelja, dr. Marka Martinovića uradio sam laboratorijske analize i otisao na pregled u jednu privatnu ordinaciju gde su ustanovili da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima. Međutim, pošto se moje stanje nije popravljalo, za dva dana sam opet otisao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri”, priča Igor.

Nakon što su lekari posumnjali da nije reč samo o upali pluća, sa rezultatima se javio u Opštu bolnicu u Subotici, gde mu je uzet bris koji je poslat u „Torlak”, i odakle je sledećeg dana, 6.marta potrvđeno da je zaražen korona virusom.

Tada je bio loše, 7. marta je bio premešten u Novi Sad, u KC Vojvodine.

„Tamo su me primile u lecile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne kline i dr Natasa Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu sto su uradile za mene”, ističe Igor.

Kaže i da medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima.

„Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja KCV, sa direktorkom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju, i posle tri nedelje mogao sam se vratiti porodici”, priseća se Igor.

Kako kaže, bio je nedavno na kontroli, još uvek ima dovoljan broj antitela, ali ističe da će se, čim bude potrebno, svakako vakcinisati.

Pročitajte: