Spomenik Stefanu Nemanji
Printskreen/Youtube
Spomenik Stefanu Nemanji

Printskreen/Youtube

Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Printskreen/Youtube

Tim povodom, istakao je:

"Moje iskustvo govori da ljudima treba da se naviknu na tako veliki spomenik. Verujte da on neće kvariti izgled vašeg prelepog Beograda i nadam se da ćete ga vremenom zavoleti", poručio je ruski vajar i akademik građanima Srbije u intervjuu za RTS.

Kaže da su sve dimenzije određene, imajući u vidu ne samo zgradu nekadašnje železničke stanice, već i zgrade koje se nalaze bočno.

"Kompjuterska kalkulacija je optimalna, ali ja sam čak i nju malo umanjio. Vodili smo računa da ne viri glava kada se prolazi iz okolnih ulica u zonu spomenika, već da bude u skladu sa svim građevinama", naveo je ruski vajar.

Rukavišnjikov kaže i da je želeo da se spomenik zasniva na lepoti fresaka iz srpskih manastira i dodaje da Srbija i Rusija nisu imale mnogo sreće da popularizuju te umetničke tvorevine.

"Da se to nalazi negde u Italiji, čitav svet bi se divio lepoti", smatra Rukavišnjikov i ističe da je želeo da spomenik Stefanu Nemanji ima "impuls Ivana Meštrovića".

"Želja je bila da se spoji tradicionalno i moderno, jer se iza spomenika nalazi savremeni kompleks", ukazuje Rukavišnjikov.

Rukavišnjikov, inače, neće prisustvovati otkrivanju spomenika iz zdravstvenih razloga.