Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Ruski novinar Alek Mihailovič se vratio na Balkan kako bi se podsetio kako se dogodila intervencija i video od čega ljudi na Balkanu i dalje pate.

PROČITAJ JOŠ:

Prema njegovim svedočenjima, operacija NATO-a bila je kulminacija iz 1999. godine krvavog raspada Jugoslavije, koje je podelilo ceo region duž etničkih i verskih linija.

Novinar Mihailovič je bio u Srbiji kada su krstareće rakete počele da udaraju u Novi Sad i druge velike gradove.

- Iako su je nazivali hirurškom humanitarnom intervencijom da bi se zaustavilo nasilje na Kosovu, u stvarnosti je to bila intervencija koja je ubila više civila nego vojnika i uništila civilnu infrastrukturu cele nacije - kaže Mihailovič i dodaje:

PREPORUČUJEMO:

- Bilo je mnogo neželjenih posledica, od gađanja civilnog voza, pijace i kineske ambasade do zagađenja zemlje osiromašenim uranijom. Toksična supstanca se koristi za municiju koja probija oklop i smatra se da je to danas uzrok pojave raka. A Kosovo, područje podeljeno uz pomoć NATO-ovih udaraca, ostaje neprepoznato od strane velikog broja zemalja i ispostavilo se da je to obilato regrutno tle džihadističke grupe kao što je Islamska država - rekao je ruski novinar.

Ruski medij napravio je mini dokumentarni film o NATO bombardovanju Jugoslavije koji možete pogledati ispod:

Alek Mihailovič zaključio je tokom svoje posete je da etničke podele na Balkanu ne izgledaju manje ozbiljne nego što su bile.