Žestoko nevreme pogodilo Nemačku
EPA/Stringer
Vladimir Putin

profimedia

Vladimir Putin, Foto: profimedia

Mnogi tvrde da je Rusija koristeći sisteme za teranje oblaka, kako kiša ne bi pravila probleme na utakmicama, navodno, oterala leto sa Balkana.

Da li je Vladimir Putin zaista „pokrenuo ruski HAARP“ da bi iznad Moskve, Kalinjingrada, Samare i drugih gradova u kojima se održava Mundijal tokom utakmica sijalo sunce, pitali smo potpukovnika Ratnog vazduhoplovstva Rusije, stručnjaka Centra za vremensku prognozu „Fobos“ Evgenija Tiškoveca.

„Oblake nisu rasterivali, razbijali iznad gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu. Naša meteorološka služba prati situaciju tokom svih 24 sata, radimo prognoze za televizijsku kuću ’Rosija 24‘ i sa stopostotnom sigurnošću tvrdim — nije bilo razbijanja oblaka. Meteorološke prilike vrlo pažljivo pratimo i analiziramo. Dakle, ponavljam, nije bilo rasterivanja oblaka, niti modifikacije vremenskih prilika, sve se odvija u okvirima prirodnih okolnosti“, kaže ovaj ruski vojni meteorolog.

One koji misle da je Rusija pokvarila vreme na Balkanu ovaj stručnjak podseća da je u junu temperatura u Beogradu bila za 1,2 stepena viša od dugogodišnjeg proseka. Važno je reći da je tokom juna u Srbiji palo samo 11 odsto kiše od ukupne mesečne norme za taj mesec, podseća Tiškovec.

„Dakle, vreme je bilo toplije i ’suvlje‘ nego što je obično u junu. Reći da je u Srbiji ovo leto hladno nije sasvim korektno ako gledamo naučne podatke i prosek za ovo doba godine. Što se tiče početka jula, prve dekade ovog meseca, zasad je vreme za svega jedan stepen hladnije od proseka, a palo je do sada takođe 11 odsto od predviđene mesečne norme kiše“, kaže on.

 Međutim, ne bune se samo Srbi zbog lošeg vremena tokom Mundijala. Vremenske prilike su drugačije nego ranijih godina i u Velikoj Britaniji, pa Britanci podsećaju da nije tajna da se u Moskvi pred paradu na Dan pobede rasteruju oblaci, da Moskva ne krije da upravlja vremenskim prilikama.

Ledeno doba u Užicu

Printscreen

Ledeno doba u Užicu, Foto: Printscreen

Sagovornik kaže da „razbijanje“ oblaka nije nešto što se može uvek uspešno izvesti. Ako se radi o moćnom frontalnom ciklonu, možete podići celu avijaciju i Rusije i NATO-a u vazduh, učinak će biti neizvestan i čak se može desiti da dođe do obrnutog efekta, kaže on.

„Ljudi koji se apsolutno ne razumeju u meteorologiju i klimatologiju mogu da optužuju Rusiju za modificiranje vremenskih prilika. Ali vazdušni frontovi se kreću sa Atlantika ka Rusiji, odnosno sa severa, sa zapada, povremeno Mediterana ili čak, mada veoma retko, sa Balkana. Mi ih nazivamo ’strašni Balkanci‘, jer nam donose obilne padavine. Kao oficir u penziji odgovorno tvrdim da Rusija ne može da utiče na vremenske prilike u Velikoj Britaniji, čak i ako to silno poželimo“, kaže uz osmeh Tiškovec.

On dodaje da bi promena vremena u Srbiji i Britaniji bila moguća samo ako bi Rusija podigla svu vojnu avijaciju i danonoćno razbijala oblake ili „sejala“ reagense koji bi izazvali padavine, provocirajući nešto poput onoga što su Amerikanci svojevremeno radili nad Vijetnamom i Korejom, ali da je tako nešto bespotrebno, jer sunce je uglavnom na strani fudbalera i gledalaca.

„Jedino što na Balkan iz Rusije može doći jeste prodor Sibirskog anticiklona na prostor srednjeruske ravnice. On jednim svojim krilom širi uticaj na istočnu Evropu, a nekada stiže i do Balkana. Ali to je hladan vazduh, bez oblaka i padavina. Širi se severoistočnim vetrovima, to je svojevrsna invazija ultrapolarnog vazduha, donosi oštro zahlađenje. Kada se to desi, može se reći da je došlo do vanrednog hladnog talasa, ali to se dešava veoma retko, mnogo češće zimi“, kaže sagovornik Sputnjika.

Žestoko nevreme pogodilo Nemačku

EPA/Stringer

Ilustracija: EPA/Stringer

On podseća da je kiše tokom Mundijala bilo i u Rusiji. Uostalom, to mogu da posvedoče i naši navijači i fudbaleri koji su se pokisli vratili sa Svetskog prvenstva.

„Ova struktura podrazumeva da se na svakih otprilike 1.500 kilometara javljaju određene klimatske anomalije. Setimo se na primer leta 2010. godine, kada su u Moskvi temperature bile i do 13 i 14 stepeni više od proseka za jun, jul i avgust, istovremeno iza Volge su lile kiše, a u Nemačkoj je bilo značajno hladnije vreme od proseka. Dakle, te strukture, poput talasa su zabeležene, meteorologija zna za ove pojave“, kaže Samsonov.

On takođe ne veruje da je vojska razbijala oblake. Štaviše, smatra da je Rusija na ovom polju liderstvo prepustila drugoj moćnoj sili. Ako govorimo o modifikaciji vremena i upravljanju kišama, danas je Kina apsolutni lider, kaže on.

„To upravo možemo videti na Tibetu, gde se ogromne količine reagensa lansiraju putem specijalne aparature, i to lokalno veoma utiče na količine padavina. Kina planira da na ovaj način snabde vodom milione hektara zemljišta. To što Rusija povremeno ’razbija‘ oblake, to je kap u moru naspram onoga što radi Kina. Pa čak i to što radi Kina, za sada ne može da utiče na globalu klimu“, kaže Samsonov.

U Kini se sledeće godine održava Svetsko prvenstvo, srećom, u košarci, pa će teoretičari zavere za eventualne obilne padavine početkom septembra 2019. morati da optuže neku treću silu.

Kako Sputnjik saznaje, ne u Kremlju, već u Hidrometeorološkom zavodu Srbije, kišni oblaci prekosutra odlaze iz Srbije.

Komentari (23)

ZIS

09.07.2018 22:40

Japan nije na Balkanu pa kod njih prava kataklizma. Propade i ova teorija zabere.

Мирослав

09.07.2018 22:40

Значи Трамп је Путину продао ХААРП и у Финској ће одрадити транге-франге?!

bgb

09.07.2018 22:42

rakiju ne pijem al vinjak derem!!!

Slavica

09.07.2018 22:44

Fudbal treba ukinuti! Fudbal je trebao biti u Australiji i nebi bilo kiše!

majstori obmana

09.07.2018 23:30

ne verujem rujama ni kad se zakunu.

Neko

09.07.2018 23:53

Tek cete videti sta ce biti,traze boga gore,zagadjenost,kakav Putin,kakve gluposti.

Ivan T

10.07.2018 00:23

Opet neka teorija zavere...ma daj...

Dagmar

10.07.2018 00:50

Pa koji Rusi jeste vi normalni to su komsije sa Kosova od kako su dosli snama se stalno nesto dodaga . Pa valjda bi doslo u Dansku cim je hladnije kazu od Rusije ide a u Danskoj vreme kao kod nas vruce .U Danskoj nije bilo toliko lepo vreme vec preko 30 godina .Valjda su platili da bude lepo vreme . od sad ako hoces lepo vreme plati amerima .

Potop

10.07.2018 01:45

Kad god je u Rusiji neki cirkus kojim treba da zadive svet,nikada ni oblacka na nebu.A mi se podavismo.Sami i kazu da za vojnu paradu ciste nebo nad Moskvom,a koga zanima lepo na guglu nadje tacno kako to i cime rade.Bas nije realno da ceo mesec kod njih ni oblacka ni na jednom stadionu,a kod nas potop.Kakav crni prosek!

vev

10.07.2018 04:27

@Potop - A da niusu u pitanju oni koji nam otese kosovo i u Barajevu, po gradu sa strazarima pored drvet posavljali antene, a o mostu na Adi da ne pricam-isti takav je u Bratislavi, ali tamo je gore krug. Setite se kise koja je posle bombardovanja padala i padala, dok svu letinu i povrce nije unistila i to su Rusi uradili i sa sve su usmerili bas na Srbiju, alo ima li pilota u avionu? Pa pre 2.godine je pisano najsnaznije iz UK delovano na Slovacku i Srbiju!

OK

10.07.2018 03:13

U Moskvi jos malo svaki dan pljuskovi..

major Dimitrijevic

10.07.2018 03:16

ovo je cista kleveta bez osnova

Vuki

10.07.2018 03:23

Pa da, prijatelji primaju sve..

Kul

10.07.2018 03:33

Ja mislim da su nam Rusija i Putin smanjili plate i penzije... mani te se corava posla

paja

10.07.2018 05:20

To je osveta zato što smo pozvali onog Ukrajinca i zbog Krima.

Matori

10.07.2018 05:47

Још да ми неко објасни како то Путин са истока, растерује облаке, који у Србију долазе са запада. Е да видим то објашњење, па да се повучем.

razmisljanja

10.07.2018 09:57

@Matori - A HARP kod Barajeva nam je montirao Putin??? Da ima pameti pa da se te antenčuge prodaju u staro gvoždje.

Curcic srdjan

10.07.2018 10:41

@Matori - Vrlo jednostavno, raterivanje oblaka iznad ruskih gradova ne znaci da ti rasterani oblaci bi dosli u srbiju , cim su razbijeni i vreme modifikivano , dolaze ti oblaci sa zapada koje bi inace ciklon sa istoka drzao podalje zbog razlike u pritisku i visini, kada nemas tu prirodnu pojavu iznad rusije odnosno severoistocne evrope dogadja se ovo! Samo malo fizike i logike i skapiraces, sve je u balansu! U ostalom lose vreme je doslo 7 dana pred pocetak prvenstva! U rusiji je suncanije nego ikad

Lalos

10.07.2018 07:09

U Banatu jos se pamti izreka :"Bolje da te svaba porovi nego da te rus oslobodi!"

Andrey

10.07.2018 09:43

А где у нас в России HAARP?

Nazdravoj!

10.07.2018 11:14

@Andrey - Vidis Andrej, Rusi su do pre nekoliko godina bili narod koji je najmanje na svetu konzumirao alkohol.A onda se boljsevicka vlast dosetila po uzoru na Ameriku. da svoj siromasni budzet popravi.Mocan marketing o blagodetima alkohola uz cak i kurseve kad koje pice i casu, ucinili su da fabrike nicu ko pecurke.Budzet je zivnuo,a narod potonuo u alkoholizam.I koga briga za harp!

Doxy

10.07.2018 09:47

Kao prvo u Srbiju kisa uvek dolazi sa zapada, kao drugo ova kisa je spas za sve poljoprivrednike jer ce i narod sa sela imati cemu da se raduje. A kao treće vama gospodo draga kojima ovo vreme ne odgovara jer ne mozete da se suncate po raznim plazama i šetate ulicama mi nije ni najmanje zao.. A ovi sto lupetaju sa raznoraznim komentarima i zaverama kao da su ne kazem sta.

Kopriv

10.07.2018 11:21

Bas cudni da u Rusiji ne pade kisa za citavo VM.. kazem samo da je cudno..