Ruska vojska
Ministarstvo odbrane RS
Ruska vojska

Ministarstvo odbrane RS

Ruska vojska, Foto: Ministarstvo odbrane RS

Ruski vojni stručnjaci koji su krenuli za Mostar kako bi izvršili dezinfekciju ostali su na graničnom prelazu Rača jer im nije dozvoljen ulazak iz Srbije u BiH.

Njih je predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović pozvao da izvrše "dekontaminaciju i dezinfekciju" Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, prenosi B92.

Ruska vojska

Ministarstvo odbrane RS

Ruska vojska, Foto: Ministarstvo odbrane RS

Međutim, institucije Bosne i Hercegovine odlučile su da pripadnici ruskih oružanih snaga, odnosno strane vojne sile, ne mogu da uđu na teritoriju BiH bez njihove saglasnosti, prenosi Radio Sarajevo.

Informaciju da ruski vojni stručnjaci nisu uspeli da uđu u BiH objavio je danas Hrvatski medijski servis, blizak stranci HDZ BiH, nazivajući takvu odluku "sramnom".

Taj portal je optužio "bošnjačke ministre" da su "započeli igru kako bi opstruisali rusku humanitarno-medicinsku pomoć građanima Mostara".

Ruska vojska

MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE S

Ruska vojska, Foto: MINISTARSTVO ODBRANE RS

Direkcija za koordinaciju policijskih tela koja je juče dostavila Graničnoj policiji plan praćenja ruskog humanitarno-medicinskog konvoja, danas je taj plan povukla, a ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić nije dostavio saglasnost GP BiH za ulazak ruskog konvoja u BiH, prenosi Radio Sarajevo navode portala HMS.

Ambasada Rusije u Sarajevu obratila se ranije Ministarstvu spoljnih poslova BiH, tražeći dozvolu ulaska 24-članog tima i pet vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, radi pružanja pomoći bolnici u Mostaru, na molbu Čovića.

Mostar

Youtube/Printscreen

Mostar, Foto: Youtube/Printscreen

Saglasnost za ulazak ruskog tima, koji je prethodnih nedelja pomagao Srbiji i Republici Srpskoj u suzbijanju korona virusa, juče nije dao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, prenosi Radio Sarajevo.

- Ministarstvo odbrane nije nadležno za davanje dozvole za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH i nije nam poznato da je Predsedništvo BiH eventualno donelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Rusije na teritoriju BiH, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani - naveo je Podžić.

Komentari (1)

Dragan

02.05.2020 00:28

Neverovatna količina političkog slepila muslimansko-hrvatskog dela Predsedništva i rukovodstava Federacije BiH u jeku pandemije korona virusa. Jadna je zemlja koja u ovakvoj situaciji ne prihvati pomoć druge države u otklanjanju posledica pandemije.