Ikone, poklon čitaocima
Alo

U februaru je „Alo!“ u saradnji sa Muzejom grada Beograda poklanjao čitaocima tri ikone Bogorodice iz Legata Sekulić. Zbog velikog interesovanja i pohvala koje su stigle u našu redakciju nastavljamo sa ovom akcijom, pa tokom marta poklanjamo tri ikone iz kolekcije ruskih ikona.

Ikone, poklon čitaocima

Alo

Ikone, poklon čitaocima, Foto: Alo

Legat Sekulić čuva 165 ikona koje su Milan i Pava Sekulić sakupljali sa svih strana sveta, a pred kraj života ostavili svom narodu, zaveštavši stan i sve predmete u njemu Muzeju grada Beograda. Želja Sekulića bila je da prostor u kojem su živeli ostane baš onakav kako su ga oni uredili, te da svaki posetilac koji kroči u ovaj dom-muzej u Uzun Mirkovoj broj pet oseti duh nekih prošlih vremena.

Ljubav prema religioznim slikama jasna je pri samom ulasku u Legat, a odmah nakon malog predsoblja put vodi u „Rusku sobu“. Kao što i naziv govori, ovo je soba uređena u ruskom stilu. Najupečatljiviji je ambijent u celom stanu i pravi svedok umetničkih strujanja između dva svetska rata.

Ruske ikone, poklon čitaocima

Alo

Ruske ikone, poklon čitaocima, Foto: Alo

Masivni sto sa ugaonim klupama, tri fotelje i polica od pune hrastovine izrađeni su po nacrtu domaćina Milana Sekulića. Iznad njih stoji i prostorom dominira bakarni polijelej – luster po uzoru na one koji se nalaze u crkvama, za koji je nacrt izveo kum Sekulića, arhitekta Dragiša Brašovan. Sa skoro svakog centimetra zida posetioce posmatraju ruske ikone sa prikazom Bogorordice, Hrista i raznih svetitelja.

Sekulići su, po svemu sudeći, želeli da u sred Beograda naprave tradicionalan ruski enterijer. To se može videti po izboru nameštaju i porekla ikona, ali i po načinu na koji su ih postavljali. Pojedine ikone, među kojima je i slavska ikona svetog Đorđa, delo Leonida Brailovskog, bile su smeštene na posebno dizajniranoj polici, jer se po ruskoj tradiciji smatralo da ikone ne treba da budu vešane po zidovima.

Ruske ikone, poklon čitaocima

Alo

Ruske ikone, poklon čitaocima, Foto: Alo

Najveći broj Ikona izloženih u ovoj sobi potiče iz 18. i 19. veka, a domaćini su ih nabavljali na razne načine – na putovanjima, kupovinom u antikvarnicama i od trgovaraca koji su ih donosili direktno iz Rusije.

Među njima se po umetničkim kvalitetima posebno izdvaja ikona Jovana Bogoslova, koju će čitaoci „Alo!“ na poklon dobiti trećeg marta. Drugog marta poklanjamo ikonu svetog Nikole, a četvrtog marta ikonu svetog arhangela Mihaila na konju.

Ikone iz provincija carske Rusije

Ikone koje su tokom 18. i 19. veka trgovačkim putevima stizale na Balkan uglavnom su serijski radovi, izrađivani za izvoz u brojnim provincijskim radionicama širom tadašnje Rusije. One ne odražavaju stanje kompletnog ruskog ikonopisa tog doba, već njegovu narodnu varijantu koja je negovala vizantijski duh. S druge strane bila je aristokratija koja se u vreme Petra Velikog više okrenula Evropi i Zapadu.

 .

Pročitajte: