NEMCI SPREMALI TOTALNO UNIŠTENJE, A ONDA SU SE ONI POJAVILI! Rusi objavili tajna dokumenta o danu kada je oslobođen Beograd! (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda, iz kojih se moće saznati da su nemačke trupe nameravale da raznesu sve najvaćnije elemente gradske infrastrukture i kulturne objekte.

Oslobođenje Beograda
Oslobođenje Beograda, Foto: printskrin

* Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda

* Pre ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacisticka komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine

* Nemci su oštetili naš tenk pre nego što je bitka završena

Beogradska strateška ofanzivna operacija završila se pre 75 godina, 20. oktobra 1944. godine.

- Pre ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacisticka komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine. Za uništenje su bile pripremljene zgrade vlade i administracije, istorijski spomenici, tvrđava, vodovodna i kanalizaciona mreža, elektrana i rečna luka", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Slaveći slobodu, treba da slavimo umetnost! Goran Vesić najavio spektakularni manifestaciju za Beograđane koja se ne propušta!

Manifestacija "Dani slobode 2019", kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, počela je danas i trajaće do 1. novembra. Manifestacija obuhvata niz događaja, među kojima je i memorijalni defile "Pobeda slobode" od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija", koji će biti održan u nedelju, 20.

Razminiranjem su se bavili pripadnici Trećeg ukrajinskog fronta, koji su i oslobađali Beograd.

O epizodama oluje i deminiranja hotela "Albanija" i tvrđave Kalemegdan može se čitati u dnevniku ratnih dejstava 11. odvojene jurišne inženjersko-deminerske brigade.

- Nemci su oštetili naš tenk pre nego što je bitka završena, a stanovnici grada su ovaj tenk ukrasili cvećem, raznobojnim trakama i na njemu napisali: 'Živeo maršal Staljin, živeo maršal Tito!'", citira Ministarstvo odbrane Rusije politčiki izveštaj 57. Armije Trećeg ukrajinskog fronta.

 

Podsetimo - snage Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944. godine. U borbama u Jugoslaviji poginulo je više od 4.000 sovjetskih vojnika, a oko 14.500 ih je ranjeno.

Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije odlikovalo je za iskazanu hrabrost u borbama za Beograd više od 2.000 sovjetskih vojnika i oficira. Trinaestorica su proglašeni Narodnim herojima Jugoslavije.

 

 

Sovjetskim ordenima i medaljama odlikovano je 300 vojnika i oficira Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

 BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

 • Korisnik: sveznalica
  18/10/2019 - 20:33
  I dan danas nemcima cilj i ogromna želj da unište Srbiju
 • Korisnik: sveznalica
  18/10/2019 - 20:33
  I dan danas nemcima cilj i ogromna želj da unište Srbiju
  • Mira @sveznalica
   19/10/2019 - 19:09
   Veliki prijatelji našeg predsednika. Nikad bolja saranja nas i Nemačke?????!!!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi