Crkva
Tanjug / Tara Radovanović
Crkva

Tanjug / Tara Radovanović

Crkva, Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Ukoliko bi se patrijarh srpski Irinej ugledao na poglavara ruske crkve Kirila, oštre sankcije snosili bi svi crkveni velikodostojnici koji su se u vreme pandemije ponašali neodgovorno, odnosno nisu se pridržavali pravila zaštite od kovida-19.

Nakon što je kod određenog broja sveštenika i monaha u Rusiji dijagnostikovan koronavirus, a nekoliko njih se i upokojilo od posledica izazvanih ovim virusom, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril oštro je zapretio crkvenim sudom svima u RPC koji su grubo kršili i krše propisane mere za zaštitu od kovida-19.

Đenović: Možda će suditi patrijarhu

Verski analitičar Draško Đenović primećuje da smo po pitanju pandemije i mera čuli potpuno različite stavove i zahteve patrijarha i Sinoda...

- Sinodovci i patrijarh nisu bili usaglašeni, on je izašao s jednim stavom, oni sa drugim zahtevima,konkretno po pitanju Vaskršnje liturgije. Patrijarh, po crkvenom ustavu ne može da donosi odluke bez Sinoda i Sabora, tako da iz ove perspektive pre će on ići na sud, nego što će biti poslati neki episkopi. Pitanje ostaje šta će se desiti kada se sa patrijarhom sastanu Sinod i Sabor - zaključuje naš sagovornik.

Naši sagovornici analizirali su da li bi nešto slično mogao da uradi i naš patrijarh koji je od početka tražio da se svi članovi SPC pridržavaju mera koje je propisala država, a neki su radili i sasvim suprotno te stoga, nažalost, u našoj crkvi imamo, čini se, sve više zaraženih, ali i preminulih od ovog virusa.

crkva

Marko Metlaš

Foto: Marko Metlaš

- U slučajevima kada nesprovođenje odluka i uputstava dovede do situacije da se čovek zarazi i to dovede do smrtnog ishoda, krivci mogu biti pozvani na crkveni sud, a u drugim slučajevima pozvani na crkveno-administrativnu odgovornost zbog namernog ignorisanja mera, koje imaju za cilj da sačuvaju ljude od masovne zaraze smrtonosnom bolešću - poručio je patrijarh Kiril.

Odlaže se redovno majsko zasedanje Sabora SPC

Pandemija koronavirusa najverovatnije će odložiti redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC. To je potvrdio episkop bački Irinej, koji je ujedno član Sinoda i portparol SPC. Prema njegovim rečima, to je situacija „sve dok se ne steknu svi uslovi potrebni za sazivanje Svetog arhijerejskog sabora, od kojih su najvažniji prestanak epidemije, otvaranje međudržavnih granica i mogućnost putovanja“.

Analitičar Branko Radun primećuje da se i u toku ove krize kod nas pokazalo da se veliki broj episkopa, ali i sveštenika koji su na čelu pojedinih crkava, oglušuje o preporuke koje dolaze od patrijarha i ponašaju kako im se prohte.

Crkva

Tanjug / Tara Radovanović

Crkva, Foto: Tanjug / Tara Radovanović

- Iako bi trebalo da su sve pravoslavne crkve iste, ruska se razlikuje od drugih, kod njih patrijarh ima ogroman autoritet, šta on naloži, svi slušaju bez pogovora i to maltene postaje kao zakon. Kod nas je crkva više episkopalna, svaki episkop u svojoj eparhiji diktira pravila igre. Zato smo i imali takve razlike po eparhijama u toku epidemije, neko je manje poštovao mere, neko više - navodi Radun.

Verski analitičar Željko Injac kaže da bi, ako bi naš patrijarh predložio ovakve sankcije, izbio crkveni ustanak.

Vladika Šarić izlazi iz bolnice

Kako saznaje naš list, vikar patrijarha Irineja vladika Stefan Šarić izlečio se od koronavirusa i najverovatnije će već sutra napustiti Zemunsku bolnicu. Episkop David Kruševački, koji je bio smešten u istu bolnicu preventivno, negativan je na ovaj virus, kako je pokazao novi test koji je urađen i on će se u toku današnjeg dana najverovatnije vratiti u Kruševac.

- Kod nas se sve odmah ispolitizuje. Tako bi bilo i da patrijarh kojim slučajem predloži strože mere ili zapreti sudom onima koji ih se ne pridržavaju u vreme ove epidemije. Nažalost, takvoj situaciji idu naruku i oni koji bi voleli da SPC ne postoji, ali i neki strani faktori koji žele da vide ovu srpsku instituciju razbijenu ili znatno oslabljenu. Stoga, nije ista situacija kod nas i kod Rusa. Oni to mogu da urade i neće postojati otpor ni medija ni vernika niti će im se stranci i kojekakve NVO mešati u odluku patrijarha. Posebna priča je medijski spin da je Crkva izvor zaraze. Crkveni velikodostojnici ne žive na drugoj planeti, nego su deo ovog društva, pa je normalno da i oni obole od virusa. Teško je biti srpski patrijarh - zaključuje on na kraju.

 

Komentari (1)

cova0125

29.04.2020 09:36

Niko od nas nije vernik episkopski. Ako smo,uglavnom,uz Rusku crkvu,ne bi bilo zgorega da primenjujemo pravilo te,najveće, pravoslavne,crkve.