Žena, panika, prozor
Shutterstock
Žena, panika, prozor

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najnovija igra zove se "Izazov prašak za veš", a podrazumeva da deca u usta stave paketić tečnog deterdženta i takmiče se ko će duže da ga žvaće. Cela igra snima se kamerama, a potom postavlja na Jutjub. Deterdžent je teška hemija, razara organizam, a može da dovede i do smrti, upozoravaju stručnjaci.

Cela igra snima se kamerama, a potom se snimak postavlja na Jutjub. Ova sumanuta igra mladih počela je u Americi, a brzo se proširila među tinejdžerima Engleske, Holandije, Nemačke pa i Srbije.

Na snimcima koji su preplavili Jutjub vidi se da deca uzimaju deterdžent i stavljaju ga u usta, koji posle nekoliko minuta izbacuju uz povraćanje. Zato je Jutjub i odlučio da krene da uklanja ove snimke jer podstiču mlade na samopovređivanje.

Lekari i toksikolozi upozoravaju da je ova zabava izuzetno pogubna jer deca gutajući deterdžent unose opasne hemikalije koje razaraju sluzokožu usta, grla, digestivni trakt. Ukoliko se proguta veća količina praška za veš, može da dođe i do teškog trovanja, koje se završava smrću, upozoravaju naši stručnjaci.

Toksikolog Dragan Joksović kaže za "Informer" da se ova "igra" mora što pre zabraniti jer vrlo lako neko dete može da izgubi život.

- Guranje tableta za pranje veša u usta, pa makar ih vrlo brzo i izbacili, toliko je bolno da mi je zaista nepojmljivo da to neko i proba. To peče, boli, razara sluzokožu usta, krvari. A ne daj bože da to neko proguta! Tablete za pranje veša su teška hemija i ako se popije i manja količina, nema šanse da se ne razori stomak, želudac, creva. Ukoliko neko uzme veću količinu, to bi izazvalo teška trovanja, koja se mogu završiti i smrću - upozorava Joksović.

Psiholog Aleksandra Janković ističe da je deci, pogotovo tinejdžerima, svojstveno da ispituju granice, ali da je problem što su te granice u današnje vreme ekstremno pomerene, što pokazuju i ovakve opasne igre na internetu.

- Nekad su nam se deca željna izazova bavila ekstremnim sportovima, a sada se, nažalost, bave ekstremnim eksperimentima. Granice su danas drastično pomerene, pa smo došli u situaciju da nam deca razmišljaju "što gore, to bolje" i da više veruju internetu nego roditeljima. Oni mogu da shvate da je nešto opasno po njihov život, ali su u praksi vrlo emotivno nezreli, pa otud i najezda ovih morbidnih igri izazova. Ključ je u dobroj komunikaciji roditelja sa decom, koja se mora odmalena razvijati i negovati - objašnjava Jankovićeva.

Apel proizvođača

Da je situacija sa opasnim izazovom i više nego alarmantna, dokazuje i činjenica da su se pojedini proizvođači praškova za veš već oglasili ovim povodom i objasnili da su njihovi proizvodi namenjeni isključivo za pranje rublja i da ih nikako ne bi trebalo jesti ili gutati. Jedan od proizvođača je čak na svom sajtu izbacio i savet šta bi trebalo uraditi u slučaju da neko proguta prašak ili tabletu.

- U slučaju da se tableta ili prašak progutaju, savetujemo da se popije velika količina vode ili mleka, a potom pozove hitna pomoć. Tablete su visoko koncentrovani deterdžent namenjen pranju odeće. S njima se ne treba igrati niti šaliti, a kamoli jesti - navedeno je u saopštenju jednog proizvođača.