Deca
Alo!/Dejan Briza
Pedofil kompjuter čovek rad posao noć

Shutterstock

 kompjuter čovek rad posao noć, Foto: Shutterstock

Mladi koji stupaju u kontakt, a kasnije i odlaze na sastanke sa nepoznatim ljudima, najverovatnije nemaju dovoljno samopouzdanja ili pak imaju previše samopouzdanja.

Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, ukazala je na to da većina dece u Srbiji, 86 odsto, koristi internet svakodnevno, a više od 30 odsto prijavljuje onlajn uznemiravanje.

- Naša deca su, nažalost, na prvom mestu u Evropi po procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama i inače prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža - kaže Matićeva i naglašava da je neophodno da decu zaštitimo od potencijalnih opasnosti, kojih je u digitalnom okruženju sve više.

Pedagog Sofija Adamović ističe da je najbolja prevencija jasno postavljanje granica u ponašanju i poštovanju pravila između roditelja i dece.

- Ako dete ne zna da poštuje granice u odnosu sa roditeljima, neće ih poštovati ni na internetu, ni u društvu, a kontrola i programi za ograničavanje sadržaja tek su poslednji korak u zaštiti dece - kaže ona i objašnjava da su odlascima na sastanke naslepo sklona kako deca koja nemaju samopouzdanja, tako i ona s viškom samopouzdanja.

- Oni koji nemaju podršku kod kuće ili u školi traže je na internetu. S druge strane, deca koja su previše sigurna u sebe bez zadrške eksperimentišu i tako opet dolaze do sličnog rezultata - objašnjava za „Alo!“ Adamovićeva i dodaje da su roditelji za decu uvek model na koji se ugledaju.

- Ako dete vidi da roditelj na mrežu kači slike svoje kuhinje, svog kreveta, svog posuđa, svog odmora, stiče utisak da je u redu da to radi, pa kasnije takav sadržaj deli na svojim profilima - ističe Adamovićeva, ali i napominje da deci treba objasniti razliku između korišćenja telefona u poslovne i privatne svrhe.

- Detetu morate objasniti da je to što se vi čujete sa kolegama poslovna stvar i da ponekad morate da telefonirate tokom zajedničkog vremena - savetuje naša sagovornica. 

14.000 poziva primio je Centar za bezbednost dece na internetu za tri godine postojanja 385 radionica održano za edukaciju roditelja i dece 4.500 učenika i 5.000 roditelja prošlo je obuku za bezbedno korišćenje interneta 86 odsto dece u Srbiji koristi internet svakodnevno 30 i više odsto dece u Srbiji prijavljuje onlajn uznemiravanje