Deca
Alo!/Dejan Briza
Beograd, škola, đaci

Alo!/Dejan Briza

Beograd, Foto: Alo!/Dejan Briza

Roditelji vode decu kod pedijatra, leče ih kortikosteroidima, pa naprave problem sa kožom koji mora da se rešava godinama.

Dr Predrag Poleksić, srpski dermatolog, kaže da je koža ogledalo organizma jer se čak i neki problemi unutar tela ispoljavaju baš na njoj. Problemi sa kožom mogu da budu prvi znaci koji signaliziraju da neko žarište postoji u organizmu, a to se naročito odnosi na decu.

Pročitajte još:

Koja bolest kože kod dece u Srbiji je najzastupljenija?

Naš poznati stručnjak ističe da što se kožnih bolesti kod dece tiče roditelji dovode pacijente na pregled najčešće zbog atopijskog dermatitisa.

- Atopijski dermatitis je oboljenje kože koje je genetski predispozicionirano. Koža je jako suva, ispucala, prisutne su regade (duboke pukotine), izuzetno svrbi. Uglavnom su zahvaćeni prevoji - objašnjava učestalo oboljenje kod dece dr Poleksić i dodaje da je ovde najteže to što se radi o začaranom krugu.

Preporučujemo još:

Naime, bebe i malu decu ova bolest kože iritira, pa češu upaljeno mesto da bi olakšali sebi tegobe. Međutim, češanjem pogoršavaju stanje na koži i onda se problem produbljuje.

- Tako dolazi i do nastajanja živih rana u razvijenoj fazi bolesti - upozorava dermatolog dr Poleksić.

Zašto nastaje atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je najčešća vrsta ekcema i posebno se leči jer je getetsko oboljenje.

- Koža kod obolelih pacijenata je generalno suva. Ja volim da kažem roditeljima da njihova deca imaju "cigle", to su keratinociti, preovladavajući tip ćelija u gornjem sloju kože, ali da im fali "malter" , a to su ceramidi koji nedostaju u atopijskom dermatitisu - pojasnio je dr Poleksić i dodao da upaljena mesta treba zamastiti, a decu voditi na sunce, na zdrav vazduh, na primer planinu.

Koliko naše neznanje doprinosi pogoršanju bolesti?

Što se dermatoloških oboljenja tiče u porastu su tumori kože, a kod dece je primetna značajna eskalacija oboljenja - atopijskog dermatitisa. O ovom oboljenju roditelji jako malo znaju, pa zbog toga nehotično prave greške koje samo pogoršavaju stanje.

Roditelji vode decu kod pedijatra. Ne bih da me oni shvate opogrešno, ali često ne umeju da prepoznaju oboljenje atopijskog dermatitisa. Zbog toga decu leče kortikosteroidima, na žalost. To nama dermatolozima otežava i lečenje i posao, jer treba da utvrdimo etiopatogenezu bolesti (uzrok i način razvoja neke bolesti) - kako nastaje, zašto nastaje, kako se leči i drži pod kontrolom. Postoji i negativan uticaj kortikosteroida ako se duže koriste. Muka je i roditeljima objasniti sve vezano za probleme koji su vezani za ovu bolest, jer dolazi do poremećaja opšteg imuniteta, hipersenzibilnosti, odnosno preosetljivosti, pa i pojačana opasnost od pojave alergijske astme - ističe dermatolog dr Poleksić.

Deca đaci upis škola

Tanjug/Dragan Kujundžić

Deca, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Greške roditelji mogu da prave od prvog dana detetovog rođenja kada je nega kože u pitanju, opet iz neznanja i nepravilne informisanosti.

- Roditelji se ne konsultuju sa dermatolozima kada i kako bi trebalo da kupaju novorođenče, a mi smo jedini kompetentni da o tome pričamo. Bebu je dovoljno kupati jednom nedeljno, jer novorođenčad i odojčad ne idu u rudnik, nisu u prašini, ne usisavaju, ne rade teške poslove. Znači, bebe nisu prljave, pa se njima tim čestim kupanjem remeti pH kože, acetobazna ravnoteža i lipofilni sloj kože koji je zadužen za održavanje balansa - jasan je dr Poleksić.

On dodaje da su današnji preparati koji se koriste jači i agredsivniji, da su bukvalno tečni deterdženti, koji uništavaju floru kože i njen zaštitni sloj.

Da li postoji najkritičniji period javljanja dečjih dermatoloških bolesti?

- Za atopijski dermatitis, to je od trećeg meseca života do neke četvrte-pete godine. Onda roditelji mogu da odmore do neke 12-13. godine kada kreću akne - kaže dermatolog Poleksić i dodaje da je i ovo jedno ozbiljo oboljenje.

- Akne su celo jedno pitanje na specijalističkom ispitu, a to dovoljno govori da nisu bezazleno oboljenje. Samo o etiopatogenezi može da se priča sat vremena. Tu je stvarno referentna osoba dermatolog i kod njega bi trebalo odvesti decu na pregled - kaže dr Predrag Poleksić i dodaje da je neophodno lečiti i uzrok nastanka, kao i začepljenje pilo sebecealne jedinice i same posledice, na primer sekundarne infekcije, ožiljaka i fleka

Deca, porodica sa troje dece

Shutterstock

Deca, Foto: Shutterstock

Kozmetičari često preuzimaju ulogu dermatologa kad su akne u pitanju, ali uglavnom nisu dovoljno kompetentni i nisu im bliski materije koje dermatolozi koriste za lečenje.

- Apelovao bih na roditelje čija deca imaju problem sa aknama da se obrate dermatologu radi pravilne dijagnostike, a ukoliko i treba da se urade tretmani lica onda će ih lekar uputiti na edukovane kozmetičare sa iskustvom - kaže dr Poleksić.

A mi apelujemo da posmatrate pažljivije svoje dete i da se za svaku promenu na njegovoj koži javite lekaru specijalisti, jer to što su neka oboljenja česta ne znači da nisu ozbiljna, a priznajte da nam je to primarna logika.

 

Komentari (1)

Nadaj se

13.04.2019 12:09

Da uputiće vas kod svog prijatelja.