Sofija Markuljević
društvene mreže
Sofija Markuljević, Foto: društvene mreže

Podsećamo samo da pre septembra 2020. godine Sofija ni glavicu nije mogla da drži uspravno, nije mogla da sedi, a o tome da stane na noge bez pomagala i ozbiljne pomoći mame i tate nije se ni pomišljalo, piše "Telegraf.rs".

Danas je njeno stanje sasvim drugačije. Zbog toga su njeni roditelji na Instagram profilu "Za Sofijin korak" objavili video na kom se vidi kako je Sofija napredovala od septembra do danas, a njime su želeli da prenesu jasnu poruku.

- Javljamo se iz Los Anđelesa, gde smo i dalje zbog Sofijinog lečenja... Sofija i dalje dobija velike količine steroida svakoga dana, zbog reakcije jetre koju je imala početkom septembra (što je očekivana nuspojava ove terapije, sa čime smo i bili upoznati). Kada se te doze steroida smanje, moći ćemo da planiramo povratak kući - kaže Sofijin tata, Stefan Markuljević.

- Iako smo ostali malo duže nego što je planirano, svesni smo da je to za njeno dobro... Sofija svaki dan provodi na fizikalnim i okupacionim terapijama i vredno vežba - dodaje Stefan.

- Ovim videom želimo da podelimo sreću s vama povodom Soletovog napretka i da ohrabrimo sve roditelje koji se suočavaju s nekom strašnom dijagnozom da ne odustaju i da ne gube nadu. Još je pred nama dug put, mnogo prostora za napredak, mnogo izazova, ali sa verom u Boga nastavljamo dalje da se borimo! Sofija vam svima šalje puno poljubaca, a mi vam se od srca zahvaljujemo na svoj podršci koju nam i dalje pružate.

Ovakvim snimcima svi su se nadali kada su slali SMS poruke, organizovali bazare i, uopšte, skupljali novac na razne načine.

Inače, Sofija se rodila kao zdravo dete sa ocenom 9. Tokom prvog meseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mesecu potpuno prestaje da pomera ruke. Pedijatar je tada uputio na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti lekara, sa dva i po meseca je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - Spinalna mišićna atrofija tip I.

Da bi Sofija preživela bilo je neophodno da primi lek "zolgensma" koji košta neverovatna 2,4 miliona dolara.

I na sreću građani Srbije su se ujedinili, sakupili ga i na taj način spasili dragoceni život male Sofije.

2.9.2020. Sofija je konačno dobila zolgensmu.

Posle nje, ista suma skupljena je i za Lanu, Aniku, Minju i Olivera.

BONUS VIDEO:

 .

Pročitajte:

Komentari (1)

Snežana

26.01.2021 17:44

Sunce malo, sa srećom ?