Poplava, kiša, nevreme
Tanjug/Saša Petrović
Poplava, kiša, nevreme

Tanjug/Saša Petrović

Poplava, Foto: Tanjug/Saša Petrović

NOVI PAZAR

Vanredna situacija je proglašena nakon što su se izlile sve tri velike reke, Raška, Trnavica i Jošanica.

Na teritoriji grada Novog Pazara proglašena je vanredna situacija zbog visokog vodostaja reke Raške, odlučio je gradski Štab za vanredne situacije posle obilaska terena na kome su angažovane sve ekipe i mehanizacija. Ocenjujući da je vodostaj reke Raške najveći još od poplave 1979, gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da su leva i desna obala reke Raške ugrožene i da su sve ekipe na terenu.

OVO IDE POD KRALJEVO

- Imao sam tri krave, samo je jedna preživela. Dve su negde pod vodom. Kuća je uništena, njivu više nemam i sad je samo pitanje šta će ostati kada se voda povuče - kaže Natalija Milentijević iz Ribnice kod Kraljeva, koja je pored Sirče najteže pogođena poplavama.
Porodica Predraga Aksentijevića iz Sirče živi od poljoprivrede, a vodena bujica odnela mu je sva tri plastenika. Pet i po hektara oranica je pod vodom.

Zgrada, terasa

Alo!/ Rajko Ristić

- Ništa mi nije preostalo nego i ja da se bacim pod ovu vodu. Sve što sam zasejao uništeno je. Bolje da nisam živ. Neka žuta voda je naišla od potoka, slivala se s brda, nismo mogli da se odbranimo - kaže on.

EVAKUISANA DECA IZ VRTIĆA

Zbog obilne kiše u delu opštine Koceljeva izlila se Rasnica, pritoka Tamnave. Voda je poplavila vrtić, fabrike čarapa i obuće u industrijskoj zoni, kao i kuće u naselju Podbare. Deca iz vrtića su evakuisana, kao i stanovništva sa ugroženog terena. Voda je odnela dva mostića, a pojedine ulice u varošici su blokirane. 

U Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju i delu Vrnjačke Banje na snazi vanredna situacija

U roku od tri sata u Kraljevu i Kniću palo je između 80 i 120 litara kiše po kvadratnom metru

Poplave su ponovo udarile na Srbiju. Daleko od toga da je situacija kritična kao 2014, ali ugrožena područja su Čačak, Guča, Gornji Milanovac, Gruža i Novi Pazar, dok je vanredna situacija proglašena u Kraljevu, Trsteniku, Kniću, Arilju, Ivanjici, Lučanima, Sremskoj Mitrovici i na delu teritorije Vrnjačke Banje.

Pročitajte još:

LUČANI

U mestu Dragačevo došlo je do izlivanja reke Bjelice (dostigla je 330 centimetara i dalje je u porastu), koja je potopila oko 100 kuća, fudbalski stadion i srednju školu, a učenici su na vreme evakuisani. Padavine su izazvale i izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu.

- Najkritičnija situacija je u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče - rekao je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

On je naveo da se Gorušica izlila u naseljenom mestu Viča, u kojem je u toku evakuacija oko 15 domaćinstava.

- Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Postoji opasnost da će, ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog - kazao je Dolović.

Josip Broz Tito

Arhiva Alo

KNIĆ

Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine. Najteže je u selima Donje Gruže, kuće i staje su pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a poplavljeno je više od 1.200 hektara. Poplavljena je i trafostanica, pa je i 200 domaćinstava ostalo bez električne energije.

- U toku je evakuacija stanovnika iz sela Pajsević, a još skupljamo informacije sa terena iz 33 mesne zajednice - rekao je juče pre podne predsednik opštine Miroslav Nikolić i dodao:

- Vodostaj je značajno opao od prvih jučerašnjih bujica, ali nas brine prognoza za danas i sutra jer je zemlja prezasićena vodom.

Kako kaže, zbog bujičnih voda koje su se slile sa Gledićkih planina, Rudnika i Kotlenika odnoseći sve pred sobom, pričinjena je velika materijalna šteta ne samo u domaćinstvima, nego i na putnoj infrastrukturi, atarskim putevima, mostovima i vodovodima.

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

KRALJEVO

- Na teritoriji grada Kraljeva u noći između nedelje i ponedeljka pala je ogromna količina kiše. Za svega tri sata palo je 84 litra po kvadratnom metru. U takvim situacijama, veoma je teško reagovati i sprečiti poplave. Štab za vanredne situacije zasedao je juče ujutru, sve mašine su bile ceo dan na terenu. Sa Goranom Puzovićem, direktorom „Srbijavoda“, dogovorili smo se o daljim aktivnostima i moraćemo da napravimo procenu štete, koja uopšte nije mala. Evakuisali smo jedan autobus koji je bio zarobljen na magistralnom putu Kraljevo-Kragujevac i svi ljudi iz tog autobusa su odvedeni na bezbedno. Voda je ušla u podrume i dvorišta pojedinih kuća i 14 pumpi je u pogonu kako bi izbacile vodu - naveo je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

TRSTENIK

Zbog izlivanja potoka u nekoliko sela bila je proglašena vanredna situacija. Najteže je bilo u Selištu, gde je došlo do izlivanja Riljačke reke i bilo je poplavljeno 70 od ukupno 180 domaćinstava.

Naočare Vid Dioptrija Ispitivanje provera vida Oftalmologija

Shutterstock

NEMA ŽIVOTNO UGROŽENIH

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije, rekao je da je u Tutinu i Novom Pazaru bilo nekoliko evakuacija.

- Nema ugroženih ljudskih života, ali moramo da budemo sa ljudima na terenu dok ovo ne prođe - rekao je Marić.
Kako kaže, radi se o ogromnoj količini vode koja padne za kratko vreme i onda kanalizacija ne može da to povuče. Voda uđe u dvorišta, podrume, ugroženi su putni pravci, mnogo je odrona i klizišta, upozorio je Marić.

- Sve lokalne samouprave su upozorene, monitoring traje 24 sata i sve ekipe su na terenu - rekao je on.
SRBIJAVODE

Poplava, kiša, nevreme

Tanjug/Saša Petrović

Poplava, Foto: Tanjug/Saša Petrović

„Srbijavode“ su u ponedeljak uvele vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, a najteža situacija u toku jučerašnjeg dana bila je u Kniću i Kraljevu. Drumski i železnički saobraćaj je zaustavljen na pojedinim deonicama u Srbiji, a najavljene padavine do kraja nedelje prete da pogoršaju situaciju i u drugim delovima zemlje.

- Prati se situacija, sve službe sektora za vanredne situacije MUP-a, „Srbijavoda“ i svi lokalni štabovi su zajedno, u komunikaciji smo i preduzimaju se sve mere kako bi se zaštitila imovina i prevazišla ova teška situacija - rekao je Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“.
Do petka ćemo, prema prognozama RHMZ-a, imati ozbiljne padavine u Srbiji, a kako kaže Puzović, problem može da napravi podizanje nivoa reka u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i u svim brdsko-planinskim područjima u kojima ima bujičnih tokova.

PUTEVI

U toku jučerašnjeg dana na snazi je bila i obustava saobraćaja na pojedinim magistralnim putevima zbog izlivanja reka, bujičnih potoka, a bio je obustavljen i železnički saobraćaj između Vitanovca i Vitkovca, saopštila je „Infrastruktura Železnice Srbije“.

Prodavnica

Tanjug/Filip Krainčanić

SAVA U PORASTU

Vodostaj na reci Savi danas će biti u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. Vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i na Ibru, biće u porastu do srede i kretaće se oko ili iznad upozoravajućih nivoa. Vodostaj na Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu takođe do srede, sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima. Vodostaj na banatskim vodotocima će biti u porastu do četvrtka i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Poplava, kiša, nevreme

Tanjug/Saša Petrović

Poplava, Foto: Tanjug/Saša Petrović

PROGNOZA

UTORAK

Kiša (mogućnost padavina 90 odsto)

SREDA

Kiša (mogućnost padavina 80 odsto)

ČETVRTAK

Razvedravanje (mogućnost padavina 20 odsto)

PETAK

Vedro i sunčano (mogućnost padavina 10 odsto)

SUBOTA

Toplo i sparno (mogućnost padavina 10 odsto)

NEDELJA

Vedro i sunčano (mogućnost padavina 10 odsto)