Goran Mihajlović
Printscreen
Goran Mihajlović

Printscreen

Goran Mihajlović, Foto: Printscreen

Uporna kiša zabrinula je one koji imaju kuće i imanja u plavnim područjima. Međutim, hidrolozi kažu da razloga za brigu nema jer već od četvrtka padavina neće biti. S druge strane, prema prognozi za predstojeće leto, možemo očekivati da će ono biti dugo, toplo i najverovatnije sušno.

“Negde do kraja meseca, u narednih sedam dana, očekujemo nestabilno vreme, što ne znači da će svakog dana u svakom mestu biti pljuskova. Najobilnije padavine se očekuju u utorak, pre svega na zapadu i jugozapadu zemlje, gde bi, prema prognozi bilo i do 30 milimetara za 24 časa, dok bi u ostalim krajevima, severnim i centralnim bilo negde između 10 i 20”, naveo je Goran Mihajlović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodao je da je ovo dobra vest za poljoprivrednike, pošto je u januaru i aprilu bilo malo padavina.

“Nešto bolja situacija je bila početkom maja, u narodu poznate đurđevske kiše koje su jako važne za poljoprivredu, ali i dalje postoji deficit padavina i mislim da će poljoprivrednici biti obradovani ovim padavinama”, rekao je Mihajlović.

Ne očekuje se porast vodostaja

Kada je reč o vodostaju reka, Dunav, Sava i Tisa su u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine, pa se ne očekuje veći porast na ovim rekama.

“Prilikom pljuskovitih padavina, uvek postoji mogućnost za neka lokalna manja izlivanja, prilikom obilnijih pljuskova na manjoj teritoriji, ali nema razloga za bojazan”, naglasio je Goran Mihajlović i dodao da se nešto manje padavina očekuje u drugoj polovini sedmice.

Biće uslova za grad

Prošle nedelje je neke delove Srbije pogodilo je olujno nevreme, praćeno krupnim gradom koji je načinio štetu na usevima.

Goran Mihajlović je rekao da se olujno-grmljavinski procesi koji uslovljavaju grad mogu prognozirati u veoma kratkom periodu.

“Ono što ja sad mogu reći da će biti uslova, ali ne za neke rasprostranjene i intezivne pojave grada”, naveo je Mihajlović.