RHMZ objavio biometeorološku prognozu! Stiže promena vremena - uključen meteoalarm (FOTO)
alo.rs
Vremenska prognoza, vreme
Vremenska prognoza, vreme, Foto: Alo.rs/ Ilustracija/ Tanjug/ Shu

Ove zime vremenske prilike ne prestaju da nas iznenađuju, a prolećne temperature i ledeni dani se konstantno smenjuju. Tako ćemo u toku 24 sata imati i proleće i zimu. Kao posledica variranja žive u termometru sledi i pogoršanje biometeoroloških prilika, zbog čega se često osećamo malaksalo i razdražljivo.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) objavljena je biometeorološka prognoza za danas u kojoj se navodi kome promena vremena neće pogodovati.

„Biometeorološke prilike neće pogodovati osobama sa srčanim i psihičkim tegobama kao ni astmatičarima. Meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, bolova u kostima i mišićima mogu se javiti u jačoj formi. U saobraćaju je neophodna opreznost“, piše na sajtu RHMZ-a.
Najnovija objava na Fejsbuk profilu Marka Čubrila, profesora geografije iz Novog Sada i velikog zaljubljenika u meteorologiju, potvrđuje da nas danas očekuje zahlađenje.

Kako objašnjava, biće toplo, naročito u prvom delu dana, dok bi već tokom poslepodneva moglo doći do promene vremena.

„Prvi deo dana još dosta topao, na zapadu uz kišu i moguću grmljavinu i to ne samo duž obale Jadrana. Kako se centar ciklona bude izmeštao na istok, tako će se sa severa otvarati put prodoru osetno hladnijeg vazduha te bi rano posle podne nad krajnjim severozapadom regiona uz okretanje vetra na jak do olujan severni naglo zahladilo uz prelazak kiše u sneg i u nižim predelima“, naveo je Čubrilo.

On dodaje da će u toku poslepodneva i večeri doći do jačeg zahlađenja, a da će prisustvo jakog ciklona doneti obilne padavine.

„Istok Hrvatske, zapad i sever Srbije jače pogoršanje očekuje u prvom delu noći kada će i ovde uz olujan vetar i naglo zahlađenje sneg padati i u nizijama“, objašnjava Čubrilo.

Navodi da je pred nama je pravi temperaturni tobogan u smeru zahlađenja i da će sve biti praćeno kišom, grmljavinom, snažnim vetrom i snegom.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljeno je da od ponedeljka očekuje znatno hladnije vreme.

U Beogradu se za naredne dane prognozira maksimalna temperatura niža od 5 stepeni, dok će se minimalna dnevna spuštati i koji stepen ispod nule.

Čubrilo navodi da se od utorka računa na suvo vreme uz jutarnje mrazeve, koji na planinama pod snegom mogu biti jaki, dok će dnevni maksimum uglavnom biti od 0 do 4 stepena, a da se od četvrtka ponovo očekuje toplije vreme. Ipak, to neće označiti kraj zime.

„Oko 28. januara malo toplije, uglavnom uz kišu, dok je pred sam kraj meseca moguće novo, prolazno, zahlađenje. To je za sad samo signal ali u poslednjih nekoliko dana je sve izraženiji i moguće je da u februaru bude još pravih zimskih dana. Ne govorim o bilo kakvoj velikoj hladnoći (barem ne za sada), ali bi drugi zimski mesec uprkos ovom neobično toplom periodu u januaru ipak mogao opravdati očekivanja svih koji su željni još malo prave zime“, naveo je Čubrilo.

Pročitajte još: