Vrućina
Alo!/Marko Đoković
Vrućina

Alo!/Marko Đoković

Vrućina, Foto: Alo!/Marko Đoković

Posle paklenih vrućina s temperaturama do 38 stepeni Celzijusovih juče i danas, u Srbiju u noći između utorka i srede stiže nevreme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vetrom, što nikako neće prijati građanima koji imaju oštećene krvne sudove, kao i osobama s problemima sa disajnim putevima.

Pročitajte još:

- Naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature u utorak krajem dana i u toku noći prvo će zahvatiti severne i zapadne krajeve, a u sredu tokom dana i ostale delove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi sa 20 do 30 litara za kratak vremenski period, i jak vetar u zoni pljuska - ističu iz RHMZ.

Pljuskovi

Oni dodaju da će u četvrtak još ponegde na jugu i istoku Srbije biti kratkotrajnih pljuskova, dok se od petka opet očekuje sunčano vreme s temeraturama oko 30 stepeni.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, kaže da su visoke temperature normalne u avgustu i da se na to ljudi lako naviknu, ali problem prave nagli padovi temperature, koji utiču na oscilacije krvnog pritiska.

Zaštitnica je siromašnih i nalaže da se danas uradi JEDNA VAŽNA STVAR!

Angelina se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetenih, a kroz ceo život ali i svoje nasleđe. Svetac, Foto: Printscreen Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju svetiteljke sa naših prostora. U pitanju je prepodobna mati Angelina, ćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.

- Najviše je pogođen onaj ko ima loše ili oštećene krvne sudove, bilo da su oni magistralni, koji ishranjuju mozak i srce, ili oni periferni. Svako oštećenje krvnih sudova biće isprovocirano i očekujemo da se nama lekarima jave osobe koje imaju nestabilan krvni pritisak.

Kad je toplo vreme, krvni sudovi se šire i pritisak pada pa hipertenzivni bolesnici smanjuju dozu svojih lekova, ali kad napolju naglo zahladni, dođe do perifernog skupljanja krvnih sudova i skoka krvnog pritiska i to je problem. Ovi pacijenti će osećati glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, stezanje u grudima, nedostatak vazduha - kaže dr Šehić i dodaje da je najvažnije da se pacijenti ne plaše, da se vrate na dozu lekova iz hladnijeg perioda, redovno mere pritisak i da se ne bave napornim radom.

Gušenje

Dr Šehić ističe da će velika vlaga smetati i osobama koje pate od problema s disajnim putevima.

- Te pacijente će vlaga gušiti i imaće nešto duže faze nedostatka vazduha. To su specifični pacijenti i za njih nije dobro da se leče sami, nego bi trebalo da se obrate lekarima u Hitnoj pomoći za savet - upozorava dr Šehić i naglašava da će se zdrave osobe lako izboriti s vremenskim promenama.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!