REVOLUCIONARNI IZUM! Šumadinac osmislio besplatno grejanje, stranci se otimaju za njegove patente koji će olakšati budućnost

Još jedan Srbin mogao bi da promeni svet.

Radijator Grejanje
U budućnosti ćemo se besplatno grejati zahvaljujući Srbinu, Foto: Profimedia

Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje, dobijanje pitke vode iz morske, nafte iz biomase, samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića za koje Srbija nije zainteresovana. Za razliku od stranaca...

Kada se posle dugo godina života i rada vratio u rodni Kragujevac, profesor Petrović bio je siguran da će u Srbiji rado prihvatiti inovativne patente koji značajno mogu da unaprede privredu naše zemlje.

 

U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju, na dva hektara, postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primeru dokazao da je besplatno grejanje moguće.

Od tada do danas, posećivali su ga mnogi zvaničnici, naročito tokom predizbornih kampanja, ali konkretnog dogovora nije bilo.

U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.

„Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, kaže Petrović za Sputnjik.

Profesor objašnjava da jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.

„Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana“.

Profesor Petrović se priseća kako su njegovo postrojenje posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama.

„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologija koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze. Ali na tome se, što se Srbije tiče, sve i završilo.“

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Deda
  11/09/2018 - 14:18
  Postoji Ministarstvo za inovacije, koje finansira po meni tragače, a po njima nazovi automobil na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.
 • Korisnik: Ciga
  11/09/2018 - 12:29
  e profesore nije to interesantno ovde....jel si vido letece ljude na pink u zadrugu?e to je tehnologija profesore od toga se zivi u srbiju.
 • Korisnik: XXL
  11/09/2018 - 11:45
  Ovo je prosto - NEVEROVATNO. Ali za Srbiju - normalno.
 • Korisnik: sanja
  11/09/2018 - 11:42
  Iznenađena sam da nismo pokazali interesovanje za ovo sve što sam pročitala. Svaka čast profesere!!!!, pa svi znamo da kada naši ljudi postanu poznati, van naše zemlje, da ih onda cenimo i dižemo do neba. Da je Nikola Tesla ostao ovde isto bi se dogodilo. Budite uporni i želim vam svako dobro.
 • Korisnik: alo mile
  11/09/2018 - 11:25
  nazalost,tek kad neko umre o njemu se misli....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi