bolnica
Tanjug
bolnica

Tanjug

bolnica, Foto: Tanjug

Kako „Alo!“ saznaje, u mnogim zdravstvenim ustanovama polako se smanjuje broj lekara zbog prehlade i stomačnih virusa koji su im preneli pacijenti.

- Ne znam koliko sam puta čuo, i to za svega nekoliko dana, da je neko od kolega ostao kod kuće zato što zbog virusa koji ga je slomio ne može da podigne glavu, a kamoli da dođe na posao - kaže za „Alo!“ lekar jedne beogradske zdravstvene ustanove.

Prevencija respiratornih infekcija

• Redovno perite ruke

• Izbegavajte boravak u prostorijama sa većim brojem ljudi

• Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije

• Hrana neka bude što prirodnija, sa dosta svežeg povrća i voća

Radmila Šehić, lekar beogradske Hitne pomoći, ističe za „Alo!“ da haraju i respiratorni i stomačni virusi.

- Kad je reč o respiratornim virusima, najčešće su to rinovirusi, koji izazivaju prehladu i prenose se kapljičnim putem. Ti virusi napadaju gornje disajne puteve, izazivaju suv kašalj, pa i zapušene nosne kanale, kao i porast telesne temperature. Malo su agresivniji nego ranijih godina, pa se neretko desi da zbog upornih naleta kašlja oštete sluznicu disajnih puteva i naprave prostor za bakterijsku infekciju i izazovu bronhitis i upalne procese donjih disajnih partija. Ali ako postoji nalaz na plućima kod osobe koja je imala simptome prehlade, znajte da to nije rinovirus, već virus gripa. Inače, grip ove godine nije tako čest, a pretpostavljam da je razlog za to pravovremena vakcinacija - ističe za „Alo!“ doktorka Šehić.

Šehićeva navodi da enterovirusi dovode do stomačnih infekcija.

- To su virusi koji izazivaju znatan gubitak tečnosti u kratkom vremenskom periodu zbog povraćanja i proliva, ali i bolove u stomaku, kao i povišenu temperaturu. Nadoknađivanje tečnosti je ključno, a treba uzimati probiotike radi obnove crevne flore. Inače, i respiratorni i crevni virusi prisutni su i kod dece i kod odraslih. Građani ne samo što nas zovu za savet već i dolaze u našu ambulantu - ističe Šehićeva.

Bolnica

Alo!/ Rajko Ristić

Bolnica, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, u odnosu na pre dve nedelje broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija je znatno porastao, sa 13.379 na čak 16.800.

- Ovi podaci govore da je došlo do ubrzanog prenošenja virusa, zbog čega možemo očekivati još veći porast broja obolelih - kazao je nedavno za „Alo!“ epidemiolog Predrag Kon.

Statistika i na nivou čitave Srbije govori da je broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija u porastu.

Šta su mere u slučaju crevnih infekcija:

- Nadoknađivanje tečnost

- Mirovanje

- Dijetalna ishrana

- Snižavanje temperature

- Upotreba probiotika

 

Zabranjene posete u KCS

Klinički centar Srbije zabranio je posete zbog povećanog broja obolelih sa respiratornim infekcijama. Odluku o zabrani poseta je 22. januara donela komisija za bolničke infekcije KCS-a. U Ministarstvu zdravlja kažu da odluku o zabrani poseta donosi komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove, a po predlogu nadležnog zavoda za javno zdravlje. To znači da se može očekivati da u narednom periodu i druge bolnice i klinički centri učine isto.

Predsednik oboleo od gripa

U Grčkoj je sve veći broj obolelih od gripa, od čijih posledica je od oktobra prošle godine umrlo 13 osoba, a grčki mediji izveštavaju da je zbog virusne infekcije u bolnici završio i predsednik Prokopis Pavlopulos. Nacionalna organizacija za javno zdravlje (EODY) objavila je da je protekle nedelje naglo porastao broj ljudi koji se sa simptomima gripa javljaju lekaru.