Darija Kisić Tepavčević
Tanjug, Slobodan Miljević
Darija Kisić Tepavčević

Tanjug, Slobodan Miljević

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moćiće da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Kisić-Tepavčević je, posle sednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama, uzrast dece, a posebno će se voditi računa, nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija.

Ukazala je da sada imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo pvoljniju epidemiološku situaciju.

"U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće sksolovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave", objasnila je ona.

Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Kisić je rekla da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije.

"Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu", dodala je ona.

Kisić je rekla da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i ušta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definsane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Škola Razmak između klupa 2

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škola Razmak između klupa 2, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

"Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske", dodala je Kisić-Tepavčević.

Kisić je navela i da je plan edukacije u vezi korona virusa razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

"To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizualnog sadržaja na mestima na kojima su đaci", rekla je Kisić Tepavčević.

Komentari (16)

ja

11.08.2020 11:20

Svaki dan neke izmene..Jadna deca i roditelji..

Jana

11.08.2020 11:32

Sta ako se dete zarazi? Sta ako neko od radnika u skoli imao koronu ili ima a nezna? Deca neznaju da se cuvaju obicnog gripa a kamoli korone? Deca koja pituju autobusom do skole,sta cemo za njih,kako sa znamo Ko garantuje da dete nece dobiti covid 19.

Ja

11.08.2020 11:40

To kad Darija bude isla u skolu moze tako. i da njena deca idu sada mozda bi moglo. Ovako je uzas

Ovo je

11.08.2020 12:21

Toliko bzvze. Zamisli prvi dan za niže razrede, gomila dece,roditelja...pa maske. Čuj da skinu i odlože pa posle da stave. Odvratno! Obezbedite novu masku onda deci. Dalje raspored za više razrede. Svaki drugi dan u školu. Pa jeste bre normalni alo struke različite. Odeljenja po 15, informatika,fizika,hemija šta sa tim? Kabineti su kabineti sa razlogom. Ovo ne zvuči dobro. Osim onim roditeljima kojima je muka što su im deca kod kuće od marta i što moraju da im se posvete u većem obimu.

Nikola

11.08.2020 13:00

Neka država deci obezbedi maske!

VLADA 011

11.08.2020 13:46

Resili ?Da li doktorka Kisic prihvata odgovornost ako se deca inficiraju pa prenesu roditeljima sta ce onda da kaze verovatno da su roditelji i deca krivi.

Branka

11.08.2020 13:49

Boze spasi i sacuvaj nasu decu i nas roditelje..Kupi knjige,kupi sveske,obuci dete,obuj,kupi ranac,pernicu,kupi sapon,sapun,hranu..i tako za troje dece.I na sve to maske..Neka nam je Gospod Bog u pomoci..

oooo

11.08.2020 14:06

Te ovo,te ono..Onlajn nastava i tacka.Prece je zdravlje.Covid 19. je treci svetski rat. Ukinuti casove likovnog,Ruskog,Engleskog, informatike,tehnicko,muzicko, fizicko.Olaksati deci i pomoci im.A kada imaju sve casove onlajn oni nemogu da postignu ni sa roditeljima,da zavrse.

Moram ponovo da se oglasim

11.08.2020 16:24

Deca za vreme uzina moraju skinuti maske..Sta kazete kako cu deca jesti i piti vodu.

Kažu

11.08.2020 16:59

@Moram ponovo da se oglasim - Nije problem dva i po sata nositi masku pa valjda misle da nije problem da za to vreme ne jedu i ne piju?

Au

11.08.2020 18:49

@Moram ponovo da se oglasim - Ma hajde, roditelji cvile kad masku stave da uđu u prodavnicu a ovamo polemišu o nošenju maski u školama.

Sale

11.08.2020 16:49

Molim da mi neko pojasni ako ima saznanja ko bira tih 15 učenika koji će pratiti nastavu? Šta je sa ostatkom odeljenja u isto vreme dok je 15 učenika sa svojom učiteljicom. Niko to ne objašnjava.

Just me

11.08.2020 18:52

@Sale - Mislim da će svi pratiti nastavu ne samo 15 učenika. Odeljenja će biti podeljen. E sada kako će nastavnici da se kloniraju to nisu objasnili iz ministarstva

Ništa

11.08.2020 16:58

Bukvalno ništa nije rešeno. Ovo je haos u najavi. Toliko stvari je nejasno. Od zdravlja preko finansija, stresa kod dece...Ne znam svašta je rečeno na konferenciji a gotovo ništa ne zvuči dobro. Ovo čudo ako uđe u škole biće veselo

Dzunglar

11.08.2020 17:12

Treba zamrznuti ovu skolsku godinu za sve?!

Kristina

12.08.2020 21:13

I šta sad? Za ove najmlađe je važno da idu u školu jer im je to važno za buduće školovanje, a mi stariji ne moramo jer nama nije važno, mi idemo samo tek tako radi reda?