Šarčević
FOTO TANJUG
Šarčević

FOTO TANJUG

 Foto:TANJUG

Prvo pilotiranje državne mature sprovešće se od 27. do 30. oktobra, a priliku da isprobaju i vide kako će izgledati "velika" matura imaće učenici trećih razreda iz 101 srednje škole.

Pilotiranje se sprovodi uz podršku Projekta državne mature, sprovešće se u 50 gimnazija, 44 srednjih stručnih škola i tri srednje umetničke škole, a pilotiraće se završni ispit i sve tri vrste mature - opšta, stručna i umetnička.

Cilj pilotiranje je da se proveri kvalitet ispitnih zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku sprovođenja mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa.

"Ono što je važno jeste da uz sve ove nevolje još uvek imamo dovoljno vremena da pod svim merama opreznosti i posebnom organizacijom tih dana mature to i organizujemo. Time ne gubimo dah, čekamo proleće, možda i vakcinu i bolje uslove da uradimo drugi puni pilot da bi generacija koja je sada treća godina dobila što više simulacija", kazao je Šarčević.

Mladen Šarčević

Tanjug

Mladen Šarčević je rekao da cekamo prolece, Foto: Tanjug

Kako je naveo, tu generaciju čeka polaganje prave mature na kraju školske 2021/2022. godine, a do sada je i ranije probano da se "pogura" velika matura, međutim, odloženo je kako na taj način ne bi polagala i ona deca koja nisu obuhvaćena reformskim programom gimnazija, odnosno koja su učila po starom programu.

Podsetio je da je zakonom već rešeno da trogodišnje školovanje nije kraj školovanja, već onaj ko želi da ide dalje ima i mogućnosti za to i to tako što će polagati stručnu maturu.

"Niko nije uskraćen time što nije položio ovu maturu koju zovemo državna ili opšta. Malo je interesovanje za umetničku maturu, a mi mislimo da pojačamo umetničke komponente i kroz sve druge nivoe obrazovanja", naveo je ministar.

Kako je kazao, urađena je redukcija obrazovnih standarda u srednjim i stručnim školama, što ostaje da se uradi u osnovnim i srednjim školama.

Pročitajte još:

Ističe da učenici što više imaju proba i treninga počeće i da shvataju da koncept novog modela učenja nije gomilanje činjenica i ponovno učenje pred ispit, već prepoznavanje sadržaja koji su radili kroz projekte koje mogu da iskažu kroz primenu stečenih znanja.

"Matura je jedna osnova, vododelnica, važna poluga koja pomera srpsko obrazovanje ka kvalitetu. Ono postaje egzaktno, javno, ne može se ništa preglasati. Biće gotov i Jedinstveni informacioni sistem tako da neće moći da bude nikakvih loših situacija i mislim da deca moraju da shvate da je jurnjava ocena završena i da počnu da jure znanje", naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, sami fakulteti treba da se raduju jer su se do sada žalili kako im dolaze slabi kandidati i dodao da sada imaju priliku da učestvuju, što će omogućiti da se proveri i kvalitet visokog obrazovanja.

"Fakulteti učestvuju, profesori sa fakulteta biraju težinu zadataka, svaki predmet će imati dva nivoa težine, standardni i visoki nivo tako da od kandidata zavisi koji nivo izaberu i gde će biti primljen", naveo je.

Pročitajte još:

Ističe i da će učenici biti bolje informisani šta moraju da biraju da bi upisali određene fakultete, kao i da je nova pogodnost ta što mogu da se prijave na neograničeni broj fakulteta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabici kazao je da uvođenje velike mature ima tri važna elementa, od kojih se prvi tiče podizanja kvaliteta obrazovanja, drugi podizanja standarda obrazovanog sistema koji će pružiti jednake kriterijume za polaganje ispita, dok se treći tiče podizanja kredibilnosti, odnosno veće transparenstnosti.

Projekat državne mature je EU finansirala sa četiri miliona evra, kazao je Fabrici i dodao da je to samo deo većeg paketa od 35 miliona bespovratne pomoći koje je Unija dala za projekte iz oblasti obrazovanja koji se trenutno sprovode.

Podsetio je da je taj novac deo sume od 100 miliona evra koliko je EU dala Srbiji od 2003. godine za unapređenje sistema obrazovanja.

"EU i Srbija rade zajedno u ovoj oblasti skoro dve decenije. Obrazovanje predstavlja životnu investiciju i zato je neophodno da stalno ulažemo u njega", kazao je Fabrici i dodao da obrazovanje može da promeni kompletnu situaciju, odnosno da kvalitetno obrazovanje jača celo društvo.

Drugo pilotiranje mature planirano je za maj sledeće godine i trebalo bi u potpunosti da liči na pravu maturu jer će se tada osim zadataka, proveravati i sve procedure u sprovođenju državne mature.

Pročitajte još: